Menu
Forrige artikel

Museum på Rejsen 33: Jorvik Viking Center og York Museum

Kategori: Artikler
Visninger: 6479

 

I flere år har aviserne været fyldt med nyheder om "Brexit", Englands farvel til EU ved folkeafstemningen, et farvel som er blevet forhandlet og udskudt og forhandlet og... Uanset hvad, så er England eller United Kingdom en vigtig del af Europa. Det gælder såvel geografisk, historisk og kulturelt som politisk og økonomisk. Måske skulle vi påskønne alt det, som vi har tilfælles med England, og det er ikke så lidt, vores historie for eksempel.

Et af de steder hvor vores sammenknyttede historie kommer for dagen er i byen York i regionen Yorkshire i Nordengland. Byen er en af Englands smukke gamle byer. Den har heldigt undgået ødelæggelser. "The history of York is the history of England" udtalte George 6, konge fra 1936 til 1952, og det er ikke ramt helt ved siden af. 

Byen blev grundlagt af romerne, hvor floderne Ouse og Foss mødes. De kaldte den Eboracum. Da sakserne rykkede ind, kaldte de den for Eoforwik og da vikingerne overtog byen blev den til Jørvik. Det er nu nok så meget middelalderen og nyere tid, som i dag præger bybilledet. En martsdag med blomstrende påskeliljer og kirsebærtræer er byen en dejlig oplevelse. Den er omgivet af betydelige rester af bymur, har byporte og lange gadestrøg med gamle huse i bindingsværk, enkelte fra 1400-tallet, og vrimmel af fodgængere. Byens profil domineres af domkirken, York minster, en gigantisk gotisk katedral, en af de største i Nordeuropa. Byggeriet startede i 1230 og blev afsluttet i 1472.

 Forår i York. Foto fra bymuren med domkirken i baggrunden. om

York er en levende by og ikke en by, der er overtaget af turister. Man kan finde isenkræmmere, bagere, ostehandlere og grønthandlere. Monkgate og Micklegate fører ind til de livlige forretningsgader. Læg mærke til at gate er en omskrivning af det danske gade, e.g. Munkegade. "Shambles" hedder et stort udendørs marked midt i byen. Det holder åbent alle dage.

 En lille del af bymuren i York, nederst den romerske mur og derover middelaldermuren. om

Overalt i byen er minder om fortiden. Der er ikke meget synligt i byen fra romertiden, en søjle ved domkirken, rester af et romersk bad og dele af bymuren. I 800-tallet kom vikinger til York, og området blev bosted for nordboere, ja hele østkysten ned til Themsen blev bosætningsområde for danskere og området blev kaldt Danelagen, dvs. det området, hvor dansk lov gjaldt.

Vil man have indblik i vikingetiden, så må man i dag gå under jorden. I 1976 gav et byggeri i Coppergate anledning til en stor udgravning. Arkæologer fandt overraskende huse og værksteder bevaret fra vikingetidens Jørvik. Det er der blevet et museum ud af: Jorvik Viking Center. Ad en trappe går man fra gaden ned til museet, men dette er ikke et almindeligt museum. Man venter efter billetkontoret i en lang række på en vogn, omtrent som i rutsjebanen i Tivoli eller Spøgelsesvognen på Dyrehavsbakken. Vel ombord i vognen begynder rejsen til vikingernes Jorvik. Huse, værkstæder og figurer passeres og giver et sammenhængende billede af Coppergates beboere i vikingetiden. Undervejs standser vognen ud for de forskellige scenerier. Figurerne bevæger sig og taler.

 Scene fra "Jorvik Viking Center": "Fishermen". wikipedia commons

I Coppergate tegnes et helt andet billede end det gængse af vikingerne som plyndrende ondsindede krigere. Der er intet frygtindgydende over skomageren, pottemageren og fiskehandleren. På den måde viser rekontruktionen af fortiden et mere sandfærdigt billede af vikingetidens mennesker og samfund. Når man slipper ud af vognen, er der et rum med udstillede originale genstande fra udgravningen. I år 2000 blev udstillingen renoveret og originale fund anbragt i rekonstruktionen, ligesom levende mennesker nu optræder i visse scenerier. Den utraditionelle, meget livagtige udstillingsform har vist sig populær og er elsket af både børn og voksne. Coppergateudstillingen satte en ny standard for udstillinger og er stadig under udvikling. Det er fagfolk, arkæologer og historikere, som står for denne udvikling, ikke pengemænd. Entréindtægterne går bl.a. til forskning i vikingetiden.

York fortsatte efter vikingerne med at være en betydningsfuld by, og man kan få fortsættelsen på historien ved at besøge andre af byens udmærkede museer. En nærliggende mulighed er at gå til York Castle Museum. Dette museum er ikke som navnet siger, byens gamle kastel men derimod byens gamle gældsfængsel og kvindefængsel. Navnet skyldes, at fængslet blev bygget dér, hvor borgen lå. Også dette museum er i sjælden grad innovativt og banebrydende. Museet var et af de første i UK til at vise rekonstruktioner af miljøer, en hel gade blev rekonstrueret. Det drejer sig om et afsnit af Kirk Street i dronning Victorias tid. Man går ad den brolagte gade og kan kigge ind i de forskellige butikker.

 Kirk Street, som den er gengivet i bymuseet, visityork.

Museet dækker 400 år af byens historie, fra ca. år 1600 frem til de swingende 1960-ere. Søstermuseet Yorkshire Museum tager sig af den ældre historie. Et dramatisk kapitel af byens historie er den engelske borgerkrig. York tog kongens parti i opgøret med parlamentet i London. I 1642 gjorde kong Charles den til sit hovedkvarter. Efter den kongelige hærs nederlag blev York belejret og indtaget i 1644. Parlamentets hærfører under borgerkrigen i Yorkshire var Lord Fairfax, der selv var født i Yorkshire.

Fængselshistorie er et indlysende tema her, og fængselscellerne bringer os til forståelse af bagsiden af viktoriatidens engelske samfund, en bagside med beretninger om cellernes beboere: tyve, mordere og svindlere. En af disse personer var landevejsrøveren Dick Turpin. Han var krybskytte, hestetyv og deltog i overfald på rejsende i 1700-tallet. Da han havde skudt en forfølger, skjulte han sig med ny identitet i York, men blev afsløret og henrettet i 1739. 100 år senere gav hans skæbne William Ainsworth stof til en romantisk fortælling, som blev meget populær. I 1979 lavede BBC en tv-serie om Dick Turpin, som nogen måske husker. 

Kendetegnende for et veldrevet professionelt museum er interessante særudstillinger. Pt er det "Broken relationships", en udstilling om hvordan kærligheden alt for ofte kommer til kort. Museet har også en velforsynet butik, hvor man måske kan finde en lille gave til dem derhjemme.

York ligger kun to timers togkørsel fra London med højhastighedstog. Er man til vikinger, så står dagene fra lørdag d. 15. februar til søndag d. 23. februar 2020 i "York Viking Festivals" tegn.

 Ole Mortensøn

Se de øvrige artikler i serien "Museum på Rejsen"

[Historie-online.dk, den 4. februar 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 43: Lofotmuseet i Storvågan, Kabelvåg
Museum på Rejsen 32: Nationalmuseet i Damaskus
Museum på Rejsen 9: Nordcypern