Menu
Forrige artikel

Løjer og ballade

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 5350

 

Larm og løjer var en meget vigtig del af fortidens nytår. men undertiden kunne det gå for vidt

På nytårsaften kunne man - ligesom nu - risikere at blive offer for forskellige former for - mere eller mindre godmodige - løjer og drillerier. 
Et hyppigt drilleri var at fjerne og gemme ting som kaffekander, gryder og lignende eller at bytte rundt på dyrene i stalden. Ville man skræmme sine "ofre" kunne man fx sætte roelygter ud og håbe, at en og anden ville få en forskrækkelse over det uhyggelige, lysende ansigt.
Populært var det også at skille fx vogne ad og samle dem på "umulige" steder,
hejse ting op i flagstænger eller sætte fx vogne og møgbøre op på taget.
Det kunne naturligvis tage et omfang som gjorde, at den som det gik ud over, følte det nødvendigt at indblande politiet. 

Nytårsløjer - eller hærværk?
I fortiden politiprotokoller kan man ofte få et lille indblik i nytårsløjer, som enten er gået for vidt eller hvor politiet af egen drift fandt frem til personer, som de for en sikkerheds skyld satte i arresten eller detentionen. 
Nytårsaftensdag 1899 gik to temmelig berusede personer, Rasmus og Ludvig Olsen, rundt og lavede "løjer" i Stubbekøbing på Falster. Kl. ca. 17 luskede de rundt ved garver Sørensens baghus, hvor skind og huder blev opbevaret. Da de to opdagede, at Sørensen havde set dem, skyndte de sig væk. De havde skåret en udspilet hud i stykker og tappen var taget af en tjæretønde, så al tjæren var løbet ud. 
En time efter var de på spil hos Niels Nielsen på Stubbekøbing mark, hvor der blev "gjort støj" og slået en rude ind. Niels og hans karl blev lovet øretæver, uden at der dog skete mere. Atter en time efter var de to tilbage på gaden i Stubbekøbing, hvor de ifølge en senere politirapport "vare meget fulde, gjorde spektakel og råbte". Den ene af dem dejsede om på gaden med en åben foldekniv i hånden. Lidt over kl 19 øg begge i arresten. Da de senere blev stillet for retten kunne de kun huske at de havde været meget fulde. Senere erindrede den ene dog,  at han "havde været inde på så godt som alle beværtningerne i Stubbekøbing og dér fået Kognak og bajersk øl". Sagen endte med bøder på hhv 20 og 15 kroner, som begge dog valgte at afsone.

Tekst: Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Det ældste nytårsskyderi?
Hvorfor spiser vi nytårstorsk?
Varsler til nytår