Menu
Forrige artikel

Vikingerne er kommet til USA

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1843

 

Vikingerne og deres berømte skib ”Roskilde 6” er rejst til The Franklin Institute i Philadelphia, USA. Her skal det sammen med sværd, smykker og en kopi af jellingstenen fra Nationalmuseet, fortælle om vikingerne på den anden side af Atlanterhavet.

I USA kan man ro som en viking
Det er første gang, at udstillingen, som åbnede den 13. oktober 2018, er samlet. Og det er første gang, at Roskilde 6 udstilles i Philadelphia. Roskilde 6 er det hidtil længste vikingekrigsskib, man har fundet. Udstillingen byder på nye interaktive tiltag, som animation og augmented reality (AR), der modsat VR ikke erstatter, men supplerer virkeligheden med information, så man føler at man sejler med Roskilde 6 og skal prøve at holde takten med de andre roere. Roskilde 6 udstilles sammen med Nationalmuseets vikingegenstande, som har været på udstilling i Spanien og Portugal de sidste par år. Senest i Santa Cruz de Tenerife på den kanariske ø Tenerife.

Tegneserier og amerikansk fodbold
Karen Elinich, der er inspektør for videnskabsindhold og læringsteknologier på The Franklin Institute mener, at mange amerikanere har kendskab til vikingerne gennem popkultur, som f.eks. Thor fra Marvel universet.

”Marvel fremstiller nordisk mytologi på måder, hvor amerikanere kan værdsætte vikingetraditioner,” fortæller Karen Elinich.

Hun peger også på en stereotyp-opfattelse af vikingerne som store, stærke, blonde mænd med hornhjelme, fordi det er sådan, de fremstilles af bl.a. Minnesota Vikings – et hold i amerikansk fodbold, der har en viking som logo.

Stereotyper og superhelte er ikke nok
The Franklin Institute ser udstillingen som en god og spændende mulighed for folk at lære mere om vikingerne, da mange amerikanere kun kender til vikingerne gennem stereotyper og superhelte.

”Selvfølgelig er stereotyper og superhelte ikke et dårligt sted at starte. Men vi vil gerne bygge videre på disse begrænsede idéer og skabe mindeværdige oplevelser, som hjælper besøgende med at værdsætte omstændighederne og bedrifterne af en kultur, der opnåede så vidtstrakt indflydelse for over tusind år siden,” forklarer Karen Elinich.

Historie-online.dk, den 30. oktober 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 20: Lustre
Summer of Love
Danmarks og Grønlands Nationalmuseum