Menu
Forrige artikel

Unge flygtninge udstiller deres liv på Arbejdermuseet

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2228

Hvordan er det at være ung flygtning og vokse op på et dansk asylcenter? At have forladt alt det, man kender – inklusive sin familie – og bo i et vildt fremmed land, man måske ikke engang ved, om man skal blive i og få et ungdomsliv til at fungere samtidig? 

Spørgsmål som disse forholder en ny pop-up-udstilling på Arbejdermuseet og i DGI-byen sig til. Udstillingen er lavet i samarbejde med Red Barnet Ungdom og 16 unge flygtninge, som bor på danske asylcentre. Den er en del af Arbejdermuseets særudstilling Uhørt Ungdom om unges demokratiske stemme og blev åbnet 9. januar på Arbejdermuseet. 

Livet i et dansk asylcenter

16 ældre børn og unge fra fire sjællandske asylcentre er gennem en måned blevet udstyret med engangskameraer og har fået til opgave at tage billeder af deres liv som ung flygtning i Danmark. Det er der kommet en række rørende, overraskende og interessante fotografier ud af, som giver et enestående indblik i hverdagen for unge flygtninge. 

Projektet har været ledet af fem unge danskere, som er frivillige i Red Barnet Ungdom. En af dem er 21-årige Anna Hviid Koudahl, der her fortæller, hvorfor hun engagerede sig i det:

– Mødet med unge flygtninge er en ny verden, der åbner sig for os. En verden af børn og unge, der lever i Danmark, men på helt andre måder og med helt andre betingelser end andre børn og unge i almindelighed. Hvordan er dette liv for dem? Hvad betyder det for dem? Og hvad går de op i? siger hun.

Giver unge en platform

Arbejdermuseet sætter for øjeblikket fokus på unge og demokrati i særudstillingen Uhørt Ungdom. Her får forskellige unge mulighed for at sætte emner på dagsordenen, som de mener, at der ellers ikke er nok fokus på i samfundet. 

– Flygtninge og hele situationen med flygtningestrømme er blandt de emner, som allerflest elever, der modtager undervisning i udstillingen, har valgt at sætte fokus på. Det er derfor naturligt for os, at vi tager denne interesse op og bringer de unge flygtninges egne stemmer ind i museumsrummet, siger museumsinspektør på Arbejdermuseet, Jacob Thorek Jensen.

Uhørt Ungdom handler om at styrke unges demokratiske selvtillid, både ved at give dem et autentisk spillerum til at folde deres holdninger ud i og ved at give de besøgende et indblik i forskellige unges forestillinger og tanker om det at være en del af et demokrati. 

– Det er vigtigt for os på Arbejdermuseet at skabe et rum, hvor så mange forskellige unge som muligt kan dele deres liv og tanker med så mange som muligt. Og de unge flygtninges historier er en del af hverdagslivet i 2016, understreger Jacob Thorek Jensen.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fra Kongehusets gemmer
Særudstillingen "Min vestindiske arv i Vejle"
Danmarks Forsorgsmuseum i vinterferien