Menu
Forrige artikel

Ud over stepperne med Djengis Kahn

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4440

 

Træd ind i de mongolske nomaders rige, når Nationalmuseets særudstilling "På Djengis Khans Stepper" åbner 7. juni. Forude venter en tidsrejse i den transsibiriske jernbane, en himmelstræbende ger, en magisk bålplads og en krigermumie.

Steppernes hersker, Djengis Khan, rejste et storslået rige på de endeløse mongolske sletter i 1200-tallet. Herfra galoperede hans horder af ryttere ud og erobrede verden fra Kina til Østeuropa. Rytterne slog aldrig rod. Når årstiden slog om, pakkede de alt, hvad de ejede op på karavaner af kvæg og drog videre.

Nu kan Nationalmuseets gæster møde folket på de mongolske stepper, som stadig rejser med Djengis Khan i ånden under den bagende sol eller i isnende kulde.

I udstillingen træder man direkte ind i en raslende togvogn, der gungrer over skinnerne. Næsten 1000 år passerer forbi vinduet. Først galopperer Djengis' ryttere forbi i en støvsky, og til sidst overhaler toget en karavane af tætpakkede firehjulstrækkere. Når man stiger ud af togvognen, står man på stepperne foran en stor ger, mongolernes transportable hjem. Ilden fra bålpladsen knitrer, og skygger fortæller om folkehelten Djengis Khan. I geren udfoldes nomadernes kulturhistorie, der kredser om at være på evig rejse med sine dyreflokke.

"De mongolske nomader og krigere fascinerer, fordi de har opgivet en nagelfast tilværelse. De deler den omrejsende livførelse med andre kulturer fra en gammel verden, men få har overlevet og er vandret videre i historien ligesom mongolerne. I modsætning til vores samfund i Danmark indordner de sig naturen, og de tilstræber en livførelse, som efterlader mindst aftryk på jorden. Det kan vi stadig lære af", fortæller Museumschef Anni Mogensen

Se mumien af en Djengis-kriger
I 2016 gjorde man et opsigtsvækkende fund på stepperne. I Altai Hagt bjergene i den vestlige del af Mongoliet fandt man mumien af en mand, som kan være en af Djengis Khans krigere. For mere end 800 år siden blev han lagt i en udhulet træstamme. Manden har været fuldt påklædt med silkekjortel og klædedragt, læderstøvler med filtforing og pelshue. Hans sadel, stigbøjler, bue, pilekogger med pile, trætallerkener og læderposer med proviant er lagt med i kisten til efterlivet. Mumien kan man også se i udstillingen.

I oktober 2018 blev han skannet på Århus Universitets Institut for Retsmedicin.

Skanningen afslører bl.a., at han har haft ondt i ryggen, og at han skulle udholde en slem tandpine. Hans lænd er slidt af et helt liv på hesteryg. De seks tænder han har tilbage i munden er også slidt ned, og så døjede han med en slags paradentose. I sine sidste år har rytteren med stor sansynlighed kun fået flydende kost. Læs mere om de nye undersøgelser på Moesgaard Museum.

Den danske opdagelsesrejsende Henning Haslund-Christensen blev også betaget af mongolernes barske liv på stepperne. Han drog selv ud og besøgte nomaderne og indsamlede kulturskatte fra mongolerne i årene 1936-1939. Alt fra hverdagsting til rituelle artefakter tog han med hjem til Nationalmuseet. De genstande kan man se i udstillingen.

"Henning Haslund-Christensens samling er en af kronjuvelerne i Nationalmuseets ekspeditionssamlinger fra det 20. århundrede. Der er alt fra hverdagsting til shamandragter. Genstandene gemmer på historier om relationer mellem stammer, om hierarkier og magt, forholdet mellem guder og mennesker, dyr og landskaber. I et brev hjem skrev han, at alt som mongolerne har lagt sin hånd på eller kastet et blik på, findes en legende tilknyttet", fortæller museumsinspektør Christel Braae.

Kort om Djengis Khan og hans imperium
Djengis Khan (1162-1226) er kendt for sine utrolige ekspansioner og for sin grusomhed på slagmarken. Mindre kendt er han for sin fremsynethed. Han indførte den første lov, et moderne postvæsen og samlede mongolerne som ét folk i et imperium fra 1206 til 1386. Han indførte immunitet for diplomater og ambassadører. I kølvandet på hans erobringer indførte han religionsfrihed til de erobrede folkeslag og åbnede for frihandel. Han omdannede Silkevejen til en af de første og største frihandelszoner. I dag er han en national-og folkehelt, som besegler mongolernes historie som et forenet folk.

Udstillingen "På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader" er udviklet af Moesgaard Museum i samarbejde med Nationalmuseet. Se udstillingen på Nationalmuseet fra 7. juni kl 16.00 til. 8. september 2019.

[Historie-online.dk, den 7. maj 2019]
 
 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Elværket i Hillerød
Fotoudstilling på Amager
Historier om Langeland