Menu
Forrige artikel

Fangekælderen - ny udstilling

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3397

 

For første gang nogensinde bliver den mørke fangekælder vakt til live, præcis som den så ud i starten af 1900-tallet, når udstillingen "Underverdenen" åbner den 11. oktober på Fængselsmuseet i Horsens. Træd ind i de autentiske lokaler, rejs med tilbage i tiden og oplev fængslets dystre side, strenge systemer og straf. 

Forestil dig, at du en mørk oktoberdag ankommer til Horsens. Foran dig rejser sig en kæmpemæssig bygning. Det er fængslet. Her skal du tilbringe de næste år af dit liv. Du bliver ført ned af en trappe, væk fra lyset, ned i "Underverdenen" - fængslets fangekælder.

Døren smækker, og du er alene. Stilheden bliver afbrudt af skrig og råb. Og så stilhed igen. Larmende stilhed. Ensomhed og frygt. Efter tre dage i dybet er du klar til at afsone og rykker op i lyset. Men du ved, at hvis du træder ved siden af, er det direkte tilbage i mørket.

Den nye udstilling Underverdenen åbner den 11. oktober og vækker historien om fængselskælderen til live. Underverdenen fortæller om dengang for mere end 100 år siden, hvor kælderen blev brugt til straf, disciplin og afretning af fangerne. Få en særlig mulighed for at opleve kælderen, som den så ud omkring starten af 1900-tallet.

"Når man træder ind i udstillingen, vil det være som at træde direkte ind i en tidslomme. Det er en helt unik mulighed for at rejse tilbage i tiden i autentiske rammer og se, hvad der foregik i den mørke kælder. Det var præcis her, fangerne blev afstraffet, hvis de ikke overholdt fængslets regler," siger museumschef Merete Bøge Pedersen.

Oplev fængslets mørke side og se "løveburet"

Underverdenen handler om fængslets mørke side og strenge systemer. I fangekælderen var der nøgne vægge og dunkel belysning, kighuller i dørene og rum uden dagslys. I udstillingen kan man se afstraffelsesredskaber som rotting, tamp og pisk, røre ved "løveburets" tunge tremmer og føle de fotograferede fangers brændende blikke.

"Intet var privat i kælderen, hvor selv fangernes bad blev overvåget og kontrolleret ned til mindste detalje. De lukkede døre vidner om et fængselsvæsen, der dengang var nyt og moderne, men som i dag føles som et mareridt," siger Merete Bøge Pedersen og tilføjer:

"Kælderen var det første og det sidste, fangerne så."

Udstillingen giver en unik mulighed for at se en fangekælder helt tæt på og mærke den specielle stemning. Bliv klogere på et fængselssystem, der er langt fra det, vi kender herhjemme i dag, og som indtil nu har været lukket for offentligheden.

Udstillingen er en fast udstilling og åbner den 11. oktober 2019.

[Historie-online.dk, den 18. september 2019]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fotoudstilling på Amager
Silkeborg Arkiv 100 år
Nyredolken fra Næsset