Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 22, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 388

 

Ugens programmer i flowet er igen præget af Genforeningen, men 2. verdenskrig, modstandskampen og jødernes flugt over Øresund er også repræsenteret i ugens dokumentarer. Ellers kan man blive klogere på Sveriges røde prins Eugen, danskernes ferie-fortællinger, danske vitalister i kunsthistorien, luftfotoarkæologi, og så kan det hele sluttes af med et glas klosterøl.. God fornøjelse!

 

Grænseland - Det tabte land (2:4)

DR2, 27. maj, kl. 20:00

Efter krigen i 1864 er Danmark ydmyget og Sønderjylland er tabt. Nu skal de dansksindede sønderjyder vænne sig til et nyt liv - som tyskere. Skolebøger bliver skiftet ud og danske sange forbudt. Men jo mere tyskerne strammer grebet i håbet om at gøre dem til loyale tyske statsborgere, jo stærkere bliver sammenholdet og kampen for og retten til at tale dansk og dyrke den danske kultur.

 

Kampen om historien (2:4) Tabet af Sønderjylland

DR2, 27. maj, kl. 21:00

Adam Holm inviterer til debat om tabet af Sønderjylland. I 1864 tabte Danmark krigen mod Preussen og Østrig, og det område, vi i dag kender som Sønderjylland, kom til at høre under det tyske rige. På hvilken måde lever "1864" videre i dag, og hvorfor bliver vi ved med at vende tilbage til krigen? Hvorfor kan den stadig bringe sindene i kog?

 

Kampen om grænsen (2:4) - Vindere og tabere

DR2, 27. maj, kl. 21:30

Europakortet skal tegnes på ny efter 1. Verdenskrig. I det sønderjyske område tages alle midler i brug op til folkeafstemningerne om grænsedragningen. Christian den 10. kaster Danmark ud i Påskekrisen, fordi han som mange andre har svært ved at acceptere afstemningsresultatet. Og da han endelig rider over grænsen på sin hvide hest, er det et splittet grænseland, han rider ind i.

 

Eugen - Sveriges røde prins

Svensk dokumentar.

DR2, 28. maj, kl. 15:25

Den svenske prins Eugen Napoleon Nikolaus blev født 1865 på Drottningholm Slot nær Stockholm. Prins Eugen valgte tidligt et andet liv, end det kongefamilien ønskede. Han var yngste søn af kong Oscar 2. af Sverige-Norge og dronning Sofia. Han uddannede sig til officer, men gik herefter sin helt egen vej og helligede sig maleriet og sit ubestridelige kunstneriske talent. Prins Eugen blev hurtigt kendt som malerprinsen, og da han i årene fra 1933 til 1945 offentlig støttede jøder og andre politiske flygtninge fra Tyskland, blev han også kendt som antinazist. Prins Eugen døde i 1947 som 82-årig.

 

Arkæologien rundt

Luftfotoarkæologien giver pust fra en fortid, der er truet af ødelæggelse.

DK4, 29. maj, kl. 10:00


Tørken denne sommer har givet luftfotoarkæologien de optimale betingelser for at se hvilke fortidsminder, der gemmer sig under jordens overflade, men minder os også om, at disse "pust fra fortiden" er under nedbrydning.
I denne udgave af "Arkæologien Rundt" har dk4´s Frantz Howitz besøgt Lis Helles Olesen fra Holstebro Museum. Hun er én af initiativtagerne til, at store dele af Danmark nu er blevet fotograferet fra luften, for at lokalisere fortidsminder.
Luftfotoarkæologi har været praktiseret gennem mange år, og i 2015 udkom værket "Luftfotoarkæologi i Danmark" forfattet af Lis Helles Olesen og hendes nære samarbejdspartner Esben Schlosser Mauritsen. Her kan man opleve en lang række helt unikke luftfotos af skjulte jernalderlandsbyer, overpløjede gravhøje, stenalderens kultsteder -" de såkaldte "Sarupanlæg". middelalderlige voldanlæg og meget, meget mere. Ikke mindre end ca. 2750 steder er lokaliseret gennem luftfotoarkæologi, hvoraf de ca. 2300 er overpløjede gravhøje.
Med udgangspunkt i et udvalg af bogens mange fotos, fortæller Lis Helles Olesen nogle af de gode historier, men i samtalens løb kommer hun og Frantz Howitz også ind på de mere alvorlige aspekter ved arkæologien: Hvordan sørger man for, at disse skjulte fortidsminder ikke tager skade og forsvinder?

 

Danskernes Krønike - Vores ferie

DR2, 30. maj, kl. 12:05

Danskerne fortæller historien om deres hverdagsliv fra 60'erne og frem til i dag - gennem deres egne optagelser.
Da Michael Aller fik job som Spies-guide, var en chartertur noget af det mest eksotiske, familien Danmark kunne drømme om. Senere har Bettina Aller med bl.a. sin Nordpolsekspedition været med til at rykke grænserne for, hvor ekstreme rejsemål kan være i dag. Hos familien Brønsholt fra Fyn var omdrejningspunktet det meste af tiden deres campingplads, der dog også lod plads til impulsive udlandsrejser. De to familier fortæller hver især om deres syn på og oplevelser fra ferier siden 1960 og frem til i dag, hvor der næsten ikke er grænser for, hvor vi kan komme hen på ferie, og hvor de fleste rejser blot er et enkelt klik væk.

 

Rebeller i dansk kunsthistorie

DR2, 31. maj, kl. 12:00

Mange af de mest banebrydende kunstværker er blevet til fordi flere kunstnere på samme tid har besluttet sig for at udfordre den gode smag. I denne serie går Alberte Clement Meldal tæt på fire kunstnergrupper, der ikke bare var præget af tidsånden - de var også med til at skabe den.
Aftenens program handler om én af den danske kunsthistories mest bizarre kliker. I 1890'erne beslutter den senere så berømte fabrikant, Gunnar Sadolin, sig for at grundlægge en sommerlejr for unge kunstnere ude på Røsnæs ved Kalundborg. Inspireret af det antikke Grækenland vil han sammen med sine mandlige kollegaer male og motionere ude i guds frie natur - og helst uden en trevl på kroppen. Hellenerbevægelsen, som gruppen kalder sig, vækker skandale i samtiden og er blandt de første danske vitalister.

 

Min fars krig (2:3)

DR1, 1. juni, kl. 20:00

Dorthes far blev taget af tyskerne under besættelsen, og mishandlet af den danske torturbøddel Ib Birkedal Hansen. Nu vil hun forstå, hvad der skete under det brutale forhør, og hvordan hendes far overlevede en tysk dødsdom.
En dokudrama-serie om Danmark under besættelsen, og hvilken pris modstandskampen havde for en almindelig familie, hvor faderen blev traumatiseret af tortur og ophold i KZ-lejr.

 

Den himmelske smag (1)

DK4, 2. juni, kl. 10:40

Hvad er trappistøl, og hvad betyder klosterøl? Det undersøger Carsten Berthelsen i to programmer, hvori han sammen med udvalgte gæster finder ud af, hvad begrebet klosterøl dækker over.
For at komme i den rette stemning er Carsten Berthelsen derfor endnu en gang taget ned i Carlsbergs mageløse kælder, hvor de store lagertønder lå og stadig ligger skulder ved skulder som i 1800-tallets slutning. Der er yderst stemningsfuldt, og rummets kølighed og højtid minder Carsten Berthelsen om de salige stunder, han har tilbragt på belgiske klostre, hvor man modner øllet på lignende måde.
Carlsbergs kælder var dog helliget det undergærede lagerøl, der skulle modnes i mindst 90 dage. Den traditionelle klosterøl – som den belgiske – gærer varmt og modner i en relativ kortere periode.
Men nu er der sket noget spændende i øllets historie. For nu sætter man meget gerne øl på fx portvins- eller rødvinsfade – måske i et halvt år, og så opnår man en fin fornemmelse af garvesyrer og fenoler, der kan give et væld af smagsnuancer til øllet.

 

De danske jøder (1:3)

Flugten.

DR2, 2. juni, kl. 13:20

Hadet mod jøderne voksede gennem 30erne. Den nazistiske propaganda spredte sig fra Tyskland til Danmark. Men jødernes flugt til Sverige under besættelsen blev lyset i mørket. Da stod danskere fra alle samfundslag sammen om at hjælpe. Alligevel var det som om hadet mod jøderne stadig lurede under overfladen selv efter krigen. Tilrettelæggelse: Lone Leegaard.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 16, 2020
TV-tips, uge 32, 2019
TV-tips, uge 19, 2020