Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 21, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1028

 

Af Jakob Skibsted

Onsdag kigger vi nærmere på den tyske hærs revolutionerende nye måde at føre krig på i starten af Anden Verdenskrig, hvor de med deres såkaldte blitzkrieg formåede at overrumple Polen på blot fire uger. Torsdag følger vi Adrian Gilbert i hans jagt på den sten som Jakob ifølge biblen sov på, da han i en åbenbaring mødte Gud. Om Jakob virkelig mødte Gud diskuteres, men Adrian Gilbert mener at have sporet selve stenen til Ægypten. Fredag kigger vi nærmere på 1920’ernes USA, og hvordan drømmen om det fortsatte økonomiske opsving brister med børskrakket i 1929. Lørdag skal det handle om den danske renæssance, startende med en af Danmarks mest berømte videnskabsmænd – Tycho Brahe. De efterfølgende fem afsnit følger med hver deres fokus på denne yderst interessante del af dansk historie. Søndag følger et historisk drama, hvor man gennem den fiktive amerikanske maskiningeniør Jake Holman, bliver taget med til et Kina i 1926, på randen af borgerkrig. Mandag kigger Michael Buerk nærmere på Pompeji. Den romerske by der blev begravet i aske efter et vulkanudbrud, bliver her, gennem den nyeste teknologi, bragt til live. Tirsdag slutter vi af med et blik på en af populærmusikkens allerstørste stjerners liv, nemlig Elvis Presley. Ved hjælp af hidtil usete arkivoptagelser og interview, får man her et sjældent indblik i Elvis' musikalske udvikling og liv.      

Rigtig god fornøjelse

 

Anden Verdenskrig i farver

Onsdag d. 22. kl. 14:15 på DR K – Episode 2:13

Engelsk dokumentarserie fra 2009.

Den tyske hærs revolutionerende nye måde at føre krig på, den såkaldte blitzkrieg, hvor hele panserdivisioner brød igennem fjendens linjer og afskar dens kommunikationslinjer, bakket op af et luftvåben bevæbnet med styrtbombere, viste sig at fungere så godt, at Polen var nedkæmpet i løbet af fire uger. Hitler var ivrig efter at følge denne succes op mod sine to nye fjender, Frankrig og England, der på papiret havde langt mere militært isenkram end Tyskland. Men da Tyskland startede angrebet mod vest i 1940, virkede blitzkriegen lige så ødelæggende som i Polen. Efter fire uger var Frankrig besejret, og den britiske ekspeditionshær trængt tilbage, og kun en heroisk fransk indsats muliggjorde, at det meste af den britiske hær blev reddet over Kanalen.

 

Biblens gåder - Jakobs hovedpude

Torsdag d. 23. kl. 11:00 på DR K

Tysk dokumentar fra 2015.

Jakob, der senere skal blive stamfar til Israels stammer, er søn af Isak og Rebekka. Han bedrager sig til sin fars velsignelse og på flugten på vej væk lægger han sig til at sove med hovedet på en sten. Her får han en åbenbaring om en himmelstige og møder Gud. Man har hævdet, at stenen endte i Skotland og senere i England. Eksperten Adrian Gilbert hævder nu at have sporet stenen tilbage til Ægypten.

 

Mellem to krige - skæbner i Europa

Fredag d. 24. kl. 10:05 på DR K – Episode 5:8

Tysk dramadokumentar fra 2017.

Mens en lille overklasse nyder 'de brølende tyvere', lever millioner af mennesker i dyb fattigdom i byens slum. I slutningen af 1927 sender USA et splinternyt finansielt produkt på markedet, forbrugslånet, og masser af mennesker køber på kredit og spekulerer i aktier. Ved børskrakket i 1929 forsvinder drømmen om et økonomisk opsving. De amerikanske banker trækker deres penge tilbage og opsiger deres lån.

 

Liv i renæssancen - Tycho Brahe; Kongen af Hven

Lørdag d. 25. kl. 09:45 på DR K – Episode 1:6

Shakespeares far? Myrdet af Christian den 4? Jantelovens første offer? Tycho Brahe har i 400 år været genstand for utallige spekulationer. Han er en af Danmarks få verdensberømte videnskabsmænd; et ægte renæssancemenneske, som bredte sig over forskning, poesi og medicin.

Tycho Brahe var dybt påvirket af italienske forbilleder som Leonardo Da Vinci og af renæssancens idéer og kunst. Her fødtes det moderne menneske, her ommøbleredes universet og her rasede blodige kampe i Guds navn.

De efterfølgende fem episoder følger lige efter.

 

Kanonbåden San Pablo

Søndag d. 26. kl. 17:05 på DR 2

Amerikansk adventure-drama fra 1966.

Kina, 1926. Jake Holman bliver tildelt posten som maskiningeniør på en amerikansk kanonbåd, der patruljerer på Yangtze-floden. Jake blander sig ikke i politik og har ikke nogen mening om amerikanernes tilstedeværelse i det uroplagede land. Men da han forelsker sig i missionæren Shirley, og der udbryder borgerkrig i Kina, må Jake vælge side.

 

Det levende Pompeji

Mandag d. 27. kl. 20:45 på DR K

Britisk videnskabsdokumentar fra 2017.

Ved hjælp af den nyeste teknik og 3D 'genopliver' journalisten Michael Buerk den berømte by, der blev begravet under asken fra et vulkanudbrud for næsten 2000 år siden. Vi følger et travlt døgn i byen fra pendlen til arbejdet om morgenen, voldsomme sportskampe ved middagstid og et væld af aftenarrangementer, og historierne om, hvordan folk levede, bliver understøttet af den nyeste arkæologiske forskning.

 

Elvis Presley: Den søgende

Tirsdag d. 28. kl. 20:00 på DR K – Episode 1:2

Amerikansk dokumentar fra 2018.

Elvis Presley (1935-77) blev født i Tupelo og voksede op til at blive populærmusikkens største stjerne. Undervejs fik han masser af inspiration både fra andre musikere og sangere, mens han arbejdede på at få sin helt egen lyd. Ved hjælp af hidtil usete arkivoptagelser og mere end tyve interview med producere, teknikere, musikere og andre kunstnere, får vi et sjældent indblik i Elvis' musikalske udvikling.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 18, 2020
TV-tips, uge 07, 2019
TV-tips, uge 8, 2020