Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 17, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1210

 

Ugens tv-tips er præget af 2. verdenskrig og den tyske besættelse af Danmark. Det er jo tiden for 75 og 80 års jubilæer, og DR kører tema. Så her er tips om tyskerne i Skandinavien, danske modstandskvinder, Istedgades oprør og børn under holocaust. Men også en udsendelse om den norske kronprinsesse Märtha under 2. verdenskrig, digteren og nazisten Harald Bergstedt – og et krigsdrama ”Nazi-bødlen”. Desuden er der en udsendelse om radioens historie (som der ikke er yderligere oplysninger om endnu), indledningen på en serie om countrymusikkens historie og en udsendelse om maleren L.A. Ring. God fornøjelse!

 

Skandinavien i Hitlers jerngreb (3:5)

Dansk dokumentarserie fra 2015: Del 3 - på flugt.

DR2, 22. april, kl. 23:50

I 1942 bor omkring 2000 jøder i Norge. I Danmark op mod 8000. Deres hverdag er som alle andre nordmænd og danskeres, og de tror det kan blive ved sådan. Men Hitler har andre planer. Ruth Maier er bare én af de 1536, der melder sig på et norsk politikontor og lader sig registrere som jøde. Hun er også blandt de første mange hundrede norske jøder, der bliver deporteret til Auschwitz. I 1943 er turen kommet til de danske jøder og i et kapløb med tiden, når tusindvis i sikkerhed i Sverige. I flygtningelejrene, hvor de mindst af alt venter det, møder de antisemitismen igen. Når det gælder jøderne, hører Norge, Danmark og Sveriges historie uløseligt sammen. Den fortæller vi her med enestående billeder fra de tre landes arkiver.

 

Hagekors og Røde Faner (1:2)

DR2, 23. april. Kl. 13:50

Harald Bergstedt er manden bag elskede sange som "Solen er så rød, mor" og "Jeg ved en lærkerede". Han er en god Socialdemokrat, men under Anden Verdenskrig udvikler han sig til at blive overbevist nazist. Hans Kirk, der har skrevet den mest læste danske roman, "Fiskerne", er til gengæld fuldblods kommunist, og mens Bergstedt agiterer for Hitlers Tyskland, bliver Kirk interneret i Horserødlejren. Efter krigen mødes de to i Forfatterforeningens Æresret. Nu skal der renses ud.

Anden del følger umiddelbart efter – kl. 14.30.

 

Radioens historie 1920-2020

DK4, 24. april, kl. 19:00

 

Nazi-bødlen

Britisk krigsdrama fra 1975.

DR2, 25. april, kl. 18:00

I 1942 er Tjekkoslovakiet besat af nazisterne, og i London bliver tre tjekkiske modstandsfolk udvalgt til en livsfarlig mission. De skal rejse til Prag og forsøge at likvidere landets rigsprotektor, den grusomme Reinhard Heydrich, der også er hovedarkitekten bag jødeudryddelserne.
Medvirkende: Timothy Bottoms, Martin Shaw, Joss Ackland m.fl.
Instruktion: Lewis Gilbert.

 

Kronprinsesse Märthas krig

Norsk dokumentar fra 2016.

DR2, 26. april, kl. 09:40

Hun var en ukendt svensk prinsesse, der blev mor til den nuværende norske kong Harald 5., og under 2. Verdenskrig trådte hun ind på verdensscenen som en nær ven af den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt. Kronprinsesse Märtha blev trukket ind i storpolitik, da hun sammen med sine børn flygtede til USA som præsident Roosevelts personlige gæst. For første gang har den norske kongefamilie åbnet sine samlinger og givet adgang til kronprinsesse Märthas egne private filmoptagelser, fotografier og breve. Det kaster et nyt lys over kronprinsessens indsats, ikke bare for Norge, men også for den store betydning hun havde for den amerikanske præsident under krigen.

 

Countrymusikkens historie (1:9) - Begyndelsen 1933

Amerikansk dokumentar fra 2019.

DR2, 26. april, kl. 23:10

Engang blev det kaldt hillbilly-musik og hørte til i de amerikanske sydstater. Men med grammofonen og radioen spredte musikken sig - og med kunstnere som The Carter Family og Jimmy Rogers, fik countrymusikken sine første stjerner. Få countrymusikkens historie - fortalt af mere end 80 countrymusikere og beskrevet med billeder og film, hvor mange aldrig tidligere har været offentliggjort.

 

Danske modstandskvinder (1:3)

Fisken i vandet – Sabotøren

DR2, 27. april, kl. 14:30

Hedda var jernbanesabotør og transporterede sprængstoffer under besættelsen. Dengang blev hun kaldt terrorist. I dag kaldes hun frihedskæmper. Den ene af hendes modstandsgrupper var lutter kvinder. De blev angivet til Gestapo af storstikkeren fra Århus, Grethe Bartram.

 

L.A. Ring

DK4, 28. april, kl. 10:25

I 1914 flyttede den kendte danske kunstmaler L. A. Ring med sin familie til Roskilde -" til området Sankt Jørgensbjerg, hvor han tilbragte de sidste 19 år af sit liv. På Brøndgade 1 købte han, i den forbindelse, et lille rødt hus, som han brugte som atelier og til festlige lejligheder. Det lille hus har næsten stået urørt siden, og i 2017 åbnede stedet som besøgscenter, hvor man kan få et indblik i L.A. Rings liv, og finde ud af, hvorfor hans kunstværker har høstet større og større anerkendelse og popularitet de seneste årtier.
I dette program vil forfatter og frivillig i L. A. Rings Venner, Jakob Zeuner fortælle om L.A. Rings liv og om det røde hus´ historie. Imens viser cand.scient. og frivillig i L.A. Rings Venner, Claus Helweg Ovesen nogle af de ikoniske steder på Sankt Jørgensbjerg, som L. A. Ring brugte i sin kunst.

 

Istedgade overgiver sig aldrig - Oprør mod nazisterne

DR2, 28. april, kl. 17:20

I sommeren 1944 har københavnerne fået nok af den tyske besættelse. De går på gaderne, bygger barrikader og smadrer nazistiske ejendomme. Oprøret begynder i Istedgade, men breder sig hurtigt til de andre arbejderkvarterer. Tyske soldater og danske nazister svarer igen med at skyde vildt omkring sig i gaderne. Det udvikler sig til nogle af de blodigste og dramatiske dage i Danmarkshistorien.

 

Dokumania: Børn under Holocaust - de sidste overlevende

BBC-dokumentar fra 2018.

DR2, 28. april, kl. 21:00

De var børn under Holocaust og blandt dem, der overlevede rædslerne i kz-lejrene. Nu ser de tilbage på deres traumatiske barndom og fortæller, hvordan de frygtelige oplevelser har haft indflydelse på hele deres liv. Vi følger bl.a. manden, der vender tilbage til Auschwitz med sin datter, en tysk jødisk overlevende, der henvender sig til den tyske Bundestag, og en mand, der vender tilbage til sin fødeby for første gang siden 1946 for endelig at erkende sin lillebrors død.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 19, 2019
TV-tips, uge 41, 2019
TV-tips, uge 18, 2019