Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 14, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1202

 

Af Jakob Skibsted

Onsdag skal det handle om Historiequizzen der sender fra den gamle krumtap for den danske flåde. Selveste Holmen i København. Og efterfølgende et afsnit om lægevidenskabens historie. Torsdag skal det handle om nogle af de grupper af italienere, der i slutningen af 1800-tallet emigrerede til USA og dannede den berygtede italienske mafia. Fredag kan man vende tilbage til Danmark i 1971, hvor den stod både på begyndelsen af Huset på Christianshavn og Melodi Grand Prix med brødrene Olsen. Lørdag fortæller den folkekære skuespiller Per Pallesen om sit liv. Både igennem de hårde og de gode tider. Ligeledes hjælper venner og familie med at male et portræt af den til tyder temperamentsfulde herre. Søndag kan man følge med i den nervepirrende fortælling om Operation Overlord. Det var kodeordet for de landgange d. 6. juni 1944, som de Allierede under Anden Verdenskrig foretog mod Tyskland. Mandag skal det handle om den danske henrettelse af rovmorderen Anders Sjællænder i 1882, og der bliver kigget nærmere på, hvilken betydning lige netop denne henrettelse fik for eftertidens straffelovgivning i Danmark. Tirsdag skal det igen handle om et slag, dog denne gang under Første Verdenskrig. De to historikere Kåre Johannesen og Cecilie Nielsen følger i de danske soldaters fodspor og fortæller deres historie. Under slaget ved Verdun døde der mange tusinder danske soldater – trods det faktum, at Danmark slet ikke deltog i Første Verdenskrig.  

Rigtig god fornøjelse

 

Historiequizzen: Holmens skibe

Onsdag 3. april kl. 17:00 på DR K

Adrian Hughes stiller spørgsmålene, når Historiequizzen sender fra den gamle krumtap for den danske flåde: Holmen i København. Her skal deltagerne quizze om admiral Nelsons skumle planer, og hvorfor fregatten Peder Skram er blevet kaldt "hippiebåden". Aftenens deltagere er Trine Halle, Kåre Johannessen, Hanne Fabricius og Jakob Danneskiold-Samsøe. Sendes også kl. 21.30 og efterfølges af:

 

Død og pine: Lægevidenskabens Historie (2:3)

Onsdag 3. april kl. 22 på DR K

Patienter har gennem historien lagt krop til smertefulde behandlinger, overtro og uvidenhed, når lægerne har prøvet at bekæmpe de uforklarlige og gådefulde sygdomme, der har truet mennesker. Men patienterne har også fået gavn af de store epokegørende opdagelser, lægevidenskaben har stået for. I dette afsnit fortæller vi historien om den blodige kirurgi - fra barberer til robotkirurgi.

 

Den amerikanske mafia: Mafiaen i krig

Torsdag 4. april kl. 17:50 på DR 2 - Canadisk dokumentar fra 2015

I slutningen af 1800-tallet immigrerer en stor gruppe italienere til USA fra Syditalien og Sicilien. Med italienerne kommer også den organiserede kriminalitet og den italienske mafia. I New York i 1937 sidder den mest magtfulde mafia-boss Charles "Lucky" Luciano i fængsel, alt imens forsøger mafia-familien at true flere vidner i sagen til at ændre deres vidneforklaringer, så han kan blive løsladt.

 

Husker du... 1971

Fredag 5. april kl. 18:00 på DR 2

Året er 1971. Brødrene Olsen - Jørgen og "Noller" Olsen - stillede op til Melodi Grand Prix igen, men hvordan var det nu lige det begyndte. Det gjorde det faktisk i 1971 - mød brødrene og hør deres historie. Mød også Mogens Amdi Petersen og manden, der fik ideen til Christiania, og høre mega hittet "Get it on" med T-Rex.

 

Per Pallesen - osse lige på en studs!

Lørdag 6. april kl. 17:50 på DR K

What do ju have in jur tæjsk today? Per Pallesen er en folkekær skuespiller der igennem et halvt århundrede har tryllebundet danskerne igennem hans mange sjove roller.

Per fortæller selv sin livshistorie igennem de hårde tider som skilsmisse, depression og nær-døds-oplevelsen, til hans lykkeligste stunder med succes, børn og børnebørn. Pers nære venner, børn og kollegaer fortæller om deres personlige oplevelser med den temperamentsfulde skuespiller.

Kom tæt på skuespilleren bag de sjove roller som Mathiesen og Tjener Boldt!

 

Anden Verdenskrig i farver

Søndag 7. april kl. 11:25 på DR K – Episode 9:13 - Engelsk dokumentarserie fra 2009

Stalin havde i årevis bedt om en ny front i Vesteuropa, så presset på østfronten kunne blive lettet lidt, og i foråret 1944, var Operation Overlord klar. Det lykkedes de allierede at skjule, at angrebsmålet var Normandiet. Den 6. juni 1944 stævnede en kæmpeflåde på omkring 6.500 fartøjer af alle typer over den engelske kanal med kurs mod Normandiets kyst. Ombord var verdens hidtil største amfibiebårne styrke af amerikanere, briter og canadiere, som skulle landsættes på fem forskellige strande.

Hitler havde ventet angrebet, men der var uenighed i den tyske hærledelse, hvor de allierede ville sætte ind. Hitler valgte et kompromis, hvor han spredte sine pansertropper, og det skulle blive afgørende for udfaldet.

 

Danske mord - Bødlen der huggede forkert

Mandag 8. april kl. 11:55 på DR K

En bidende kold novembermorgen i 1882 er op imod 3000 mennesker samlet for at overvære henrettelsen af rovmorderen Anders Sjællænder. Skarpretteren løfter sin økse. Første hug rammer forkert og hugger skulderen af den dødsdømte. Skriget skærer igennem luften. Skarpretteren løfter igen sin økse. Folk er forfærdede, da det andet hug også rammer ved siden af. Først i tredje hug lykkes det bødlen at skille Anders Sjællænders hoved fra kroppen. Hvem var denne Anders Sjællænder? Hvordan kunne henrettelsen gå galt? Og hvilken betydning fik denne henrettelse for eftertidens straffelovgivning i Danmark?

 

Rejsen til Slagmarken: Verdun

Tirsdag 9. april kl. 21:30 på DR K

I 2016 var det 100 år siden, at to af de største og drabeligste slag blev udkæmpet i 1. verdenskrig.

Danmark deltog ikke i krigen, men på trods af det døde der alligevel mange tusinde danske soldater i kamp på begge sider af fronten. I to programmer rejser de to historikere Kåre Johannesen og Cecilie Nielsen i de danske soldaters fodspor og fortæller historien om slagene. I første program går turen til Verdun, det første af de to grufulde og voldsomme slag, der begge var fuldstændig afgørende for hvordan 1. verdenskrig endte.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 8, 2020
TV-tips, uge 25, 2020
TV-tips, uge 5, 2020