Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 25, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 402

 

Ugens TV-anbefalinger strækker sig fra hemmelige agenter, efterretningstjeneste og seriemordere til kunsthistorie og renæssance. Og ind imellem er der endda drama: britisk film fra Amazonas og dansk serie fra Rudkøbing – Siegfried Matlok undersøger H.P. Hanssen og DK4 fremmer kulturudveksling mellem Tyskland og Danmark. Endelig en dokumentar om fortrængninger og fortielser, kropstraumer og kulturhistorie. Der er bestemt nok at glæde sig til, skønt vejret måske er for godt til fjernsyn. God fornøjelse.

 

Historien om Politiets Efterretningstjeneste (1:3)

DR2, 17. juni, kl. 15:20

Det hemmelige arkiv.

Arne Nielsen var chef for politiets efterretningstjeneste i 1960'erne. Det var et af Danmarks mest krævende job - midt i den kolde krig. Men i 1968 fik Arne Nielsen en ordre fra regeringen, som var en bombe under hans arbejde. Han skulle destruere store dele af det hemmelige arkiv, hvor PET registrerede danske statsborgeres politiske virksomhed. For danskerne ville ikke overvåges. Men i dag er der opstået alvorlig mistanke om, at Arne Nielsen gik meget langt for at omgå regeringens ordre.

 

Min farfars hemmelige krig

Dansk dokumentar fra 2017.

DR2, 17. juni, kl. 21:30

Levede Ida´s farfar et dobbeltliv som hemmelig agent?
Hvorfor sov farfar Otto med en skarpladt pistol ved sin side, indtil han smed den i havet i begyndelsen af 80´erne? Det ene spor efter det andet får Ida og hendes far til at stille skarpt på deres 94-årige elskede far og farfar, en respekteret tandlæge fra Haderslev og modstandsmand under Besættelsen. Arbejdede han direkte for CIA under den Kolde Krig i Danmark? Det er ikke noget han er parat til at indrømme. En familiekrønike med globale vinger, hemmeligheder og store overraskelser.

 

Jagten på en seriemorder

Britisk dokumentar.

DR2, 18. juni, kl. 21:00

Den engelske politimand Steve Fulchers jagt på morderen Christopher Halliwell er en af de seneste års største kriminalhistorier. Jagten begynder i 2011, da sagen om en forsvunden 21-årig kvinde lander på Fulchers bord. Det bliver en sag, der kommer til at strække sig over mere end et årti og omfatte adskillige mord, to opsigtsvækkende retssager og en ødelagt karriere.

 

Dansk-tysk med Matlok om Genforeningen (1)

Dansk dok.-serie

DK4, 18. juni, kl. 21:45

Siegfried Matlok er taget til Sønderjylland – til et afgørende sted for Sønderjyllands og Danmarks historie, nemlig til Folkehjem i Aabenraa. Her taler Matlok med historikeren Hans Schultz Hansen om Genforeningens arkitekt - den legendariske Hans Peter Hanssen, Nørremølle, der har en æresplads i Folketingets officielle samtaleværelse. H. P. Hanssens historie var enestående. Han var medlem af den preussiske landdag og den tyske rigsdag og blev fra juni 1919 til påskekrisen i marts 1920 dansk minister for sønderjyske anliggender og var fra 1924-1926 Folketingsmedlem for Venstre. Netop fra Folkehjems balkon holdt H.P. Hanssen sin berømte tale den 17. november 1918. En tale, der banede vejen for den grænse, som hårdt omstridt fra begyndelsen alligevel har holdt i 100 år, og som i dag betragtes som en af de mest fredelige grænser i Europa med danske og tyske flertal og mindretal på begge sider.

 

Mit liv med Danmark

DK4, 19. juni, kl. 14:30

I denne udgave af "Mit liv med Danmark" møder man en vaskeægte prinsesse, nemlig prinsesse Eliabeth zu Ysenburg og Büdingen. Som barn nød hun at være lige så normal som andre børn. I dag har hun stadig en fornem titel, men hun virker også som både rundviser og børnefødselsdagsarrangør.
Prinsessen har ikke har fået lært dansk, med som medlem af Lyksborg-familien er hun bevidst om sin tilknytning til Danmark og mener selv, at hun ville have gået på dansk skole, hvis den havde eksisteret dengang.

Med programrækken "Mit liv med Danmark" indleder dk4 og Flensborg Avis tv-samarbejde for at styrke danskernes kendskab til det danske mindretal i Sydslesvig og for at fremme kulturudvekslingen mellem Danmark og grænseregionen.
I programrækken undersøger vi, hvordan danskere og tyskere syd for grænsen holder fast i deres identitet og deres liv med Danmark. Hvordan det er at leve et liv med Danmark udenfor Danmark, og hvordan det er i det daglige at leve i en både tysk og dansk verden og samtidig holde fast i det danske? Hvordan det er at leve som en del af det danske mindretal i Sydslesvig, og hvordan det er for tyskerne at leve side om side med de ca. 50 000 dansksindede i grænseregionen.

 

The Mission

Britisk prisbelønnet drama fra 1986.

DR2, 19. juni, kl. 16:00

I 1700-tallet får jesuiterpræsten Gabriel kontakt med en indianerstamme i Amazon-junglens vildnis. Han kristner indianerne og uddanner dem til farmere, hvilket ikke gør dem populære blandt de spanske og portugisiske kolonister. Slavehandleren Mendoza slutter venskab med Gabriel, og da det bliver nødvendigt at forsvare missionsstationen, organiserer han modstandskampen mod portugiserne.
Filmen modtog Cannes-festivalens førstepris, Guldpalmen.
Medvirkende: Robert De Niro, Jeremy Irons, Ray McAnally m.fl.
Instruktion: Roland Joffé.

 

Vores år (2:4)

DR2, 20. juni, kl. 15:05

TV-serie fra 1980 i fire dele om en fiskerfamilie i Rudkøbing og nogle mennesker omkring dem i 1970'erne.
Medv.: John Hahn-Petersen; Else Benedikte Madsen; Merete Voldstedlund; Martin Miehe-Renard; Bent Børgesen; Joel Levy; Susse Wold; Anne Marie Ottersen; Preben Neergaard; Ove Sprogøe; Bodil Lindorff; Karl Stegger; Jannie Faurschou; Nis Bank-Mikkelsen; Karen-Lise Mynster; Pierre Miehe-Renard;
Manuskript af Klaus Rifbjerg.

 

Scavenius og Kær på tur i kunsthistorien (2:4)

DR2, 21. juni, kl. 13:30

En roadmovie, hvor Peter Kær rejser landet rundt i en gammel Volvo 210 med kunsthistoriker Bente Scavenius og ser på fantastisk kunst. Sammen dykker de ned i historierne bag værkerne og ser på hvad, der har inspireret kunstnerne, og hvordan de har inspireret hinanden.
I andet afsnit kigger Peter kær og Bente Scavenius nærmere på en af verdens dyreste kunstnere, Paul Gaugain, der ikke har nogen officiel kunst uddannelse bag sig. Men betyder det at være uddannet overhovedet noget.

 

Liv i renæssancen - Tycho Brahe; Kongen af Hven (1:6)

DR2, 22. juni, kl. 15:35

Shakespeares far? Myrdet af Christian den 4? Jantelovens første offer? Tycho Brahe har i 400 år været genstand for utallige spekulationer. Han er en af Danmarks få verdensberømte videnskabsmænd; et ægte renæssancemenneske, som bredte sig over forskning, poesi og medicin.
Tycho Brahe var dybt påvirket af italienske forbilleder som Leonardo Da Vinci og af renæssancens idéer og kunst.
Her fødtes det moderne menneske, her ommøbleredes universet og her rasede blodige kampe i Guds navn.
Tilrettelagt af Liv Helle Thomsen.

 

Epidemiens ekko

DR2, 23. juni, kl. 23:00

Han ænsede det ikke, men hun var dybt involveret i hans liv gennem hele deres barndom. Nu er rollerne byttet om. Epidemiens Ekko er en bevægende fortælling om søskendeparret Niels og Lisbet, der voksede op i skyggen af den store polio epidemi i 1952. Den ene mærket for livet af invaliderende begrænsninger. Den anden tilsyneladende rask, men...
Epidemiens Ekko er en dybt personlig dokumentarfilm med og af den prisbelønnede filminstruktør Niels Frandsen. En film om fortrængninger og fortielser, kropstraumer og kulturhistorie.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 11, 2020
TV-tips, uge 23, 2019
TV-tips, uge 8, 2020