Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 22, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1461

 

Af Christoffer Quist

Onsdag kan man se det ottende afsnit af den flotte engelske dokumentarserie fra 2009 ”Anden Verdenskrig i farver”. Dokumentaren har ved at lægge farvefilter over gamle krigsoptagelser givet os et nyt og farverigt syn på, hvordan Anden Verdenskrig så ud. Dette afsnit omhandler operation Barbarossa, hvor Hitler i 1941 åbnede en ny front og invaderede Sovjetunionen. En kampagne som på sigt kom til at koste ham krigen. Torsdag får vi et særligt indblik i en af USA’s mest elskede præsidenter med dokumentaren ”JFK: Manden bag myten”. Dokumentaren giver os indsigt i spørgsmålet, hvem var John F. Kennedy? En mand som kom fra en af USA’s mægtigste dynastier og hans rejse til at blive præsident. Men vi får også de mørke og dystre historier med om Kennedys liv. Fredag kan man se den danske dokumentarserie fra 2009 ”Liv i renæssancen - Christian den 4. Højt at flyve, dybt at falde”. Efter at havde overtaget tronen fra sin far, Fredrik 3., var den nye kong Christian en enormt velhavende person i Europa. Efter at havde slået svenskerne og tvunget dem til at betale kriserstatning, blev han den rigeste mand i Europa. Disse rigdomme blev brugt på et kæmpe kulturprojekt, som vi kender som renæssancen. Lørdag snupper vi et afsnit af dokumentarserien ”24 timer vi aldrig glemmer”. Dette afsnit omhandler mordet på den svenske socialdemokratiske statsminister Olof Palme. En februarnat i 1986 bliver Olof Palme skudt efter at havde set en biograffilm med sin kone, dette iværksætter en af verdens største efterforskninger. Søndag kigger vi nærmere på, hvordan Europa i mellemkrigstiden blev formet, med serien ”Mellem to krige - skæbner i Europa”. Hvordan kunne det være, at to verdenskrige lå lige efter hinanden? Dette er et spørgsmål, som efter Anden Verdenskrig opslugte mange historiker, men meget af svaret kan findes ved Versaillestraktaten. Mandag kan man se sidste afsnit af den spændende tyske dramadokumentar fra 2017 ”Europas historie – status”. Hvor vi i serien dagen forinden ser nærmere på, hvordan Europa så ud i mellemkrigstiden, ser vi nu på situationen i efterkrigstiden. Europa er splittet imellem øst- og vestblokken og er i fare for at blive til endnu en slagmark under Den Kolde Krig. Tirsdag slutter vi denne uges tv-tips af med sidst afsnit af den amerikanske dokumentarserie fra 2018 ”Elvis Presley: Den søgende stjerne”. Kongen af rock, er en af de allerstørste amerikanske populærkultursfænomener og ved hjælp af hidtil usete arkivoptagelser og masser af interviews, får vi nu et nyt syn på han rejse igennem storhed og forfald.

Rigtig god fornøjelse.

 

Anden Verdenskrig i farver (8:13)

Onsdag 29. maj på DRK 15:10 – 16:00

Fra juli 1943 stod det klart, at Hitler havde forregnet sig, da han i juni 1941 indledte Operation Barbarossa i Sovjetunionen, som skulle have været en hurtig blitzkrig som i Polen. Efter nederlaget i Stalingrad blev den tyske hær ubarmhjertigt presset tilbage af den Røde Hær, der med sine uudtømmelige lagre af maskinel og mandskab, viste sig at være den tyske krigsmaskine overlegen. Langsomt, men sikkert pressede den Røde Hær tyskerne tilbage gennem Ukraine, Polen, Balkanlandene og Ungarn, i en grusom krig, der involverede millioner af mænd. Men krigen blev også udkæmpet af små effektive partisangrupper som Titos i Jugoslavien.

 

JFK: Manden bag myten

Torsdag 30. maj på DRK 20:45 – 21:30

Hvem var John F. Kennedy? Og hvad førte til, at han blev en af USA's mest elskede præsidenter? Her udforskes Kennedys kontroversielle liv. Fra hans tidlige år i Kennedy-dynastiet. Rejserne gennem Nazi-Tyskland og det fascistiske Italien, der kom til at præge hans verdenssyn. Deltagelsen i 2. verdenskrig. Hans medicinforbrug og de mange hemmeligholdte sygdomme. Og ikke mindst ægteskabet med Jackie, som var med til at cementere hans status.

 

Liv i renæssancen - Christian den 4. Højt at flyve, dybt at falde (2:6)

Fredag 31. maj på DRK 13:35 – 14:15

Christian den 4. var Danmarks store renæssancekonge.
Han havde øje for alt hvad der sker i hans rige, af stort og småt. Nogen kaldte det landsfaderlig omsorg, andre paranoia. I starten blomstrede videnskab, kunst og handel. Det samme gjorde storhedsvanvid og herskersyge. Med Christian ved roret var danskerne på vej udover afgrunden.

 

24 timer vi aldrig glemmer: Mordet på Olof Palme

Lørdag 1. juni på DR2 09:30 – 10:20

Om aftenen fredag den 28. februar 1986 går den svenske statsminister Olof Palme i biografen med sin kone Lisbet. Da filmen er færdig, vil de spadsere hjem til deres lejlighed i Gamla Stan, men så langt når de ikke. På hjørnet af Sveavägen og Tunnelgatan bliver Olof Palme skudt i brystet, og dør kort efter. Nyheden spreder sig til Danmark i løbet af kort tid, og chokerer de fleste. I 24 Timer vi aldrig glemmer fortæller bl.a. Uffe Ellemann-Jensen, Mogens Lykketoft, Paul Gazan og Per Larsen om deres oplevelser på dagen.

 

Mellem to krige - skæbner i Europa (2:8)

Søndag 2. juni på DRK 11:35 – 12:30

I 1919 ankommer politikere til fra Storbritannien, USA, Frankrig og Italien til Paris for at afgøre fremtidens Europa ved Paris-fredskonferencen. Sejrherrerne får deres vilje, og Tyskland må bøje sig og underskrive den ydmygende Versailles-traktat. Fredsaftalen får afgørende betydning for mennesker over hele kontinentet, og vi følger her nogle af krigens skæbner, bl.a. en ung Rudolf Höss, og en vis Nguyen Ai Quoc, der arbejder som opvasker og kæmper for et selvstændigt Vietnam.

 

Europas historie - status (6:6)

Mandag 3. juni på DRK 22:45 – 23:40

Hvad er Europa? Hvor og hvornår begyndte Europas historie? Og hvad forbinder eller adskiller europæerne? Historiker Christopher Clark udforsker de forskellige kapitler i Europas utrolige historie. Da jerntæppet falder i 1989, synes drømmen om et frit, fredeligt og forenet Europa at være en realitet. Men den tid er nu forsvundet. Nationalismen er i fremgang og truer med at splitte kontinentet. Europa står ved en korsvej, hvor er det på vej hen?

 

Elvis Presley: Den søgende stjerne (2:2)

Tirsdag 4. juni på DRK 20:00 – 21:35

Elvis Presley (1935-77) blev født i Tupelo og voksede op til at blive populærmusikkens største stjerne. Undervejs fik han masser af inspiration både fra andre musikere og sangere, mens han arbejdede på at få sin helt egen lyd. Ved hjælp af hidtil usete arkivoptagelser og mere end tyve interview med producere, teknikere, musikere og andre kunstnere, får vi et sjældent indblik i Elvis' musikalske udvikling.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 3, 2020
TV-tips, uge 32, 2020
TV-tips, uge 21, 2020