Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 20, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1008

 

Af Jakob Skibsted

Onsdag skal vi besøge Venedig, der er bygget på pæle i en sump. Torsdag skal det handle om de berømte ti plager der ramte Ægypten - ifølge biblen. Blandt historikere har man ofte været skepsisk over, hvorvidt der er nogen real historisk baggrund bag plagerne. Den amerikanske epidemiolog John Marr mener dog, at han kan pege på en kæde af årsager og virkninger, der muligvis beviser, at de ti plager faktisk fandt sted. Fredag kigger vi nærmere på USA i 1950’erne. For mange ældre amerikanere står årtiet som en tid med fred, økonomisk fremgang og store teknologiske fremskridt. Men årtiet indeholdt dog også frygten for Sovjetunionen og internt racehad i landet. Lørdag skal det handle om den indiske by Kolkata, både i dag og dens historiske betydning. I dag er millionbyen et moderne handelscentrum, som dog stadig indeholder mange spor fra dengang, hvor byen var hovedsæde for den britiske kolonimagt. En by hvor fortiden, nutiden og fremtiden lever side om side. Søndag kan man få et nærmere kig på det amerikanske vilde vesten. I starten af 1900-tallet var området vest fra Mississippi stadig vildt land, fyldt med indfødte folk, vilde dyr og lovløse revolvermænd. Mandag kan man følge historien om en af de mest indflydelsesrige kvinder i Adolf Hitlers Tyskland – Magda Goebbels. Magda var hustru til den berygtede propagandaminister, Joseph Goebbels, af nogle benævnt regimets uofficielle førstedame. Tirsdag slutter vi af med kig på Anden Verdenskrig i Farver. Første episode i serien kommer tirsdag, og forsøger at forklare, hvordan fredsafslutningen der fulgte efter 1. Verdenskrigs - den krig, der "skulle ende alle krige” - i løbet af ganske få år kunne føre til en endnu større konflikt.

Rigtig god fornøjelse

 

Italiens usynlige byer - Venedig

Onsdag d. 15. maj kl. 23:20 på DR K

Dokumentar fra BBC frta 2017.

Italiens undergrund er så smækfuld med oldtidsminder, at det kan være lige så spændende at se ned, som at se op. Ved hjælp af den nyeste 3D scanning-teknologi forklarer historikeren Michael Scott, hvordan det lykkedes en by bygget på en sump at blive en af middelalderens mest magtfulde - og ikke mindst, hvordan det er lykkedes Venedig at blive stående på sine pæle den dag i dag!

 

Biblens gåder - Ægyptens ti plager

Torsdag d. 16. maj kl. 12:10 på DR K

Tysk dokumentar fra 2015.

De ti plager: vand til blod, frøer, myg, fluer, kvægpest, bylder, hagl, græshopper, mørke og død var Israels gud, Jahves, straf over Ægypten, fordi Farao nægtede at lade israelitterne rejse ud af landet. Arkæologerne har aldrig fundet beviser på, at der har levet israelitter i Ægypten, og mener derfor, at plagerne er en myte. Den amerikanske epidemiolog John Marr har en anden tilgang til historien, og han mener at kunne se en klar kæde af årsag og virkning, der beviser, at de ti plager fandt sted, nøjagtigt som beskrevet i Biblen.

 

USA i farver - 1950'erne

Fredag d. 17. maj kl. 14:20 på DR K

Amerikansk dokumentar fra 2017.

For de amerikanere, der er gamle nok, står 1950'erne i et gyldent lys. Babyboom generationen er børn og kan glæde sig over et liv i fred, økonomisk fremgang og store teknologiske fremskridt. Men bag den perfekte facade lurer urolige tider. Racehad splitter nationen, og Sovjetunionens atombombe og Den Kolde Krig kaster lange skygger. Hidtil usete arkivoptagelser og sjældne privatoptagelser fortæller historien i farver.

 

Kolkata - glædens by

Lørdag d. 18. maj kl. 19:05 på DR 2

Dokumentar fra BBC fra 2015.

Mens den indiske millionby Kolkata i dag er et moderne handelscentrum, finder man stadig reminiscenser fra tiden, hvor byen var hovedsæde for den britiske kolonimagt. Fortiden, nutiden og fremtiden lever her side om side. Rige børn af den sidste indiske raj, nye ejendomsspekulanter, 8.000 rickshawførere og anslået 250.000 hjemløse børn lever, arbejder og sover i den samme smukke, skøre og farverige storby.

 

USA i farver - det vilde vesten

Søndag d. 19. maj kl. 11:15 på DR K

Amerikansk dokumentar fra 2018.

I 1900-tallets begyndelse er landet vest for Mississippi stadig et vildt land, fyldt med indfødte folk, vilde dyr og lovløse revolvermænd. Mange af dem, der forsøger at tæmme det, ender som myter og legender. Men i løbet af de næste tres år smider 'the West' denne spændetrøje og udvikler sig til den dynamiske region, der viser vejen til det moderne USA. Hidtil usete arkivoptagelser og sjældne privatoptagelser fortæller historien i farver.

 

Magda Goebbels - Det Tredje Riges førstedame

Mandag d. 20. maj kl. 20:00 på DR K

Fransk dokumentar fra 2018.

I en bunker i Berlin, der dag efter dag blev bombarderet af den Røde Hær, forgiftede en elegant dame den 1. maj 1945 seks af sine børn, før hun sammen med sin mand begik selvmord, fordi de ikke kunne forestille sig et liv efter Hitler. Magda var hustru til den berygtede propagandaminister, Joseph Goebbels. Hun var Hitlerregimets uofficielle førstedame, elegant, veluddannet og charmerende i en verden af nationalistisk snæversynethed. Magda var zionist i sin ungdom. Hvordan endte hun som fanatisk nazist?

 

Anden Verdenskrig i farver

Tirsdag d. 21. maj kl. 14:15 på DR K - Episode 1:13

Engelsk dokumentarserie fra 2009.

Hvordan kunne fredsafslutningen efter 1. Verdenskrigs ufattelige tragedie og tab af menneskeliv, den krig, der "skulle ende alle krige', i løbet af få år føre til en endnu større konflikt? Da den amerikanske børs kollapsede i 1929, bredte den økonomiske depression sig til det meste af verden med høj arbejdsløshed, sult og fattigdom til følge. Millioner af tyskere satte deres lid til Adolf Hitler, der tilbød dem håb og værdighed og lovede dem arbejde og brød. Mussolini regerede i Italien, og i Spanien havde den fascistiske general Franco med italiensk og tysk hjælp vundet borgerkrigen. Hitler havde uantastet indtaget Rhinlandet, Sudeterland i Tjekkoslovakiet og Østrig, men da tyske tropper den 1. september 1939 overskred den polske grænse, sagde Frankrig og England stop. Den Anden Verdenskrig var en realitet.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 13, 2020
TV-tips, uge 43, 2019
TV-tips, uge 17, 2020