Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 19, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1440

 

Igen er ugens tv-program præget af befrielsesjubilæet og anden verdenskrig i det hele taget – en dokumentar handler om nazispionen Jenny Holm, en anden om svenske modstandshelte, men vi skal også høre om de hvide busser og Folke Bernadotte, stifte bekendtskab med finnebørnene – og russernes dramatiske besættelse af Bornholm i maj 1945. Der er også to stykker drama, som det vil være interessant at se nærmere på, nemlig ”Generalernes nat”, der udspiller sig i Warszawa – og den tyske serie ”Overløberen”, der ligeledes foregår i Polen. ”Denial” er et autentisk drama om Holocaustfornægtelse. Hvis vi bevæger os væk fra anden verdenskrig, så har DK4 en serie om Europa gennem 1000 år – og et afsnit i Arkæologien Rundt, der besøger en udgravning ved Ørre. Og endelig slutter vi af med en dokumentar om terrorbombningen i Oklahoma City i 1995.

God fornøjelse.

 

Jenny Holm - Nazispionen der kom ind i varmen

DR2, 6. maj, kl. 20:00

Det ligger ikke i kortene, at unge Anne Marie Christensen fra Fanø ender som en af de mest berygtede danske krigsforbrydere fra 2. Verdenskrig. Ikke desto mindre bliver hun hvervet af Gestapo under navnet Jenny Holm under besættelsen. Hun viser sig at have agentevner ud over det sædvanlige. Det menes at hun er ansvarlig for mange hundrede anholdelser af fjender af nazismen. Hun er så dygtig, at hun hverves af dansk og britisk efterretningstjeneste i årene lige efter krigen, hvor hun bruger sine evner til at fange nazistiske krigsforbrydere i Tyskland. Jenny Holm forsvinder ud i glemslen - indtil en dag, hvor en snarrådig forfatter finder ud af, hvor Jenny Holm ender sine dage. Sporet ender overraskende, hos en feteret alternativ behandler med elektriske hænder på Gammel Kongevej.

 

Den glemte befrielse - Da russerne tog Bornholm

DR2, 7. maj, kl. 16:05

Mens resten af Danmark jublede over befrielsen i maj 1945 gik Bornholm nogle dramatiske døgn i møde. Først to dages kraftige bombardementer, og så en besættelse af russiske stormtropper. Og bornholmerne kunne ikke få oplysninger om deres skæbne, da radioen ikke fortalte om situationen. Der gik næsten et år, før Bornholm endelig kunne fejre, at de fremmede tropper havde forladt øen. Hos dem der oplevede begivenhederne er der fortsat en bitterhed og en følelse af at være blevet svigtet af det øvrige Danmark.

 

De svenske modstandshelte (1:2) - Smuglingen

Svensk dokumentarserie fra 2020.

DR2, 8. maj, kl. 12

De risikerede deres liv for sandheden. Under 2. verdenskrig finder fem svenske forretningsmænd modet til at advare verden om udryddelsen af Europas jøder. I dobbeltbundede kufferter smugler de tusindvis af dokumenter og billeder ud af Polen, der vidner om et igangværende massemord. Nu ved verden, hvad der sker, men vil nogen lytte til deres budskab?

Anden del ”Afsløret” følger umiddelbart efter , kl. 12.45

 

Krigens børn - Finland

Finnebørnene.

DR2, 8. maj, kl. 21:50

Verdens største evakuering af flygtningebørn fandt sted fra Finland under 2. Verdenskrig. Mere end 70.000 børn helt ned i 2års alderen blev sat i tog og sendt ud af Finland langt væk fra de russiske bombardementer, krigens sult og deres forældre. 4000 kom til Danmark. Kai, Olavi og Aira er tre af dem. Da krigen sluttede, var det meningen at alle finnebørnene skulle rejse hjem til Finland, men ikke alle vendte hjem.

 

Generalernes nat

Britisk thriller fra 1967.

DR2, 9. maj, kl. 17:30

En prostitueret, der også var tysk agent, findes mishandlet og myrdet i det nazibesatte Warszawa. Jagten på morderen ledes af den antinazistiske tyske efterretningsofficer major Grau. Tre højtstående nazigeneraler havner i hans søgelys, men det er sin sag at få ram på morderen.
Medvirkende: Peter O'Toole, Omar Sharif, Tom Courtenay m.fl.
Instruktion: Anatole Litvak.

 

Europa gennem 1000 år (1)

DK4, 9. maj, kl. 13:51

Hvad sker der, når man sætter en historiker og en tegner sammen og beder dem i ord og tegninger at skildre vigtige dele af den brogede, begivenhedsrige og til tider blodige og dramatiske europæiske historie indenfor de seneste 1 000 år, men også de ideer der ligger bag nutidens integrerede Europa og det europæiske samarbejde i EU? Hvilke berømtheder og personer -" hvilke begivenheder er relevante?
Det får man indtryk af i programserien "Europa gennem 1 000 år -" i ord og tegninger". I dette program handler det især om, hvorfra ideerne om et tæt integreret Europa stammer, og om hvordan disse ideer lever i EU i dag.
"Europa gennem 1 000 år -" i ord og tegninger" er produceret i samarbejde med Europa-Parlamentet i Danmark.

Del 2,3,4 og 5 følger umiddelbart efter.

 

Denial

Britisk autentisk drama fra 2016.

DR2, 10. maj, kl. 15:15

I en bog beskylder historikeren Deborah E. Lipstadt den kontroversielle forfatter David Irving for at være holocaustbenægter. Til Lipstadts store overraskelse reagerer Irving ved at sagsøge hende for injurier. Lipstadt tager handsken op, og sammen med sine advokater møder hun op i retten for at bevise, at det er hævet over enhver tvivl, at holocaust fandt sted.
Medvirkende: Rachel Weisz, Tom Wilkinson, Timothy Spall m.fl.
Instruktion: Mick Jackson.

 

Hvide busser og sorte magter

Et portræt af Folke Bernadotte.

DR2, 11. maj, kl. 13:20

I slutningen af 2. verdenskrig lykkedes det svenske Folke Bernadotte at redde 20.000 fanger ud af nazisternes koncentrationslejre. Med ét blev han - efter at have levet et helt anonymt liv - verdensberømt. Tre år senere blev han myrdet i Jerusalem. Gennem arkivmateriale og vidner tegnes her et portræt af Bernadotte.

 

Overløberen (1:2)

Tysk dramaserie fra 2020.

DR2, 11. maj, kl. 20:00

I 1944 er den unge tyske soldat Walter på vej til østfronten, da hans tog sprænges i luften af en landmine. Walter overlever, men strander i en sumpet skov sammen med en lille deling tyske soldater. Omringet af polske partisaner synes der at vente dem en sikker død. Den overordnedes befalinger bliver mere og mere sadistiske, vanviddet breder sig, og snart ved Walter ikke længere, hvad eller hvem han kæmper for.

 

Arkæologien rundt

Det er slaggerne, der fortæller danmarkshistorie!

DK4, 12. maj, kl. 09:35

Luftfotos har afsløret et usædvanligt anlæg ved landsbyen Ørre nord for Herning. Fundet er med til at fortælle historien om, hvad der militært set skete i Midtjylland for 2000 år siden.

Det var luftarkæologi, der tilbage i 2010 for alvor afslørede omfanget af et allerede velkendt, arkæologisk spændende, område ved den lille landsby Ørre ved Herning. Aftegninger af i hvert tilfælde 15 gårde, stringent beliggende gavl mod gavl, omkring en bred vej på den ene side og tæt bebyggede gårdspladser på den anden, talte deres tydelige sprog. Først troede arkæologerne fra Museum Midtjylland, at de skulle undersøge en rækkelandsby, men udgravningerne i 2017 afslørede, at der til hver enkelt gård hørte en smeltehytte, hvor der har været produceret råjern i meget store mængder. Geofysiske undersøgelser af hele området omkring gårdene afslører stor aktivitet og mængder af slaggeaffald. Den samlede vægt af slaggerne kan løbe op i mange tons. Hvis man regner med, at mellem 600 kg og et ton råjern gererer et ton slagger -" alt efter myremalmens kvalitet, fortæller det noget om produktionens enorme omfang.

Det er dk4´s Frantz Howitz, der har besøgt årets udgravning ved Ørre. For at forstå konteksten bedre breder han, sammen med museumsinspektør Martin Winther Olesen fra Museum Midtjylland, historien videre ud til de magtcentre, der indtil nu er fundet fra den ældre romerske jernalder

 

Dokumania: Bomben i Oklahoma City

Amerikansk dokumentar fra 2017.

DR2, 12. maj, kl. 20:35

Den 19. april 1995 parkerede højreekstremisten Timothy McVeigh en lastbil med en tonstung gødningsbombe foran en regeringsbygning i Oklahoma City. Få øjeblikke senere blev 168 mennesker dræbt og 675 såret i eksplosionen. Her udforsker vi de begivenheder, der ledte op til bombningen - og hører om det blodige angreb gennem overlevere, journalister og FBI-efterforskere. Hvad fik McVeigh til at begå en af de voldsomste terroraktioner i USA's historie?

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 22, 2020
TV-tips, uge 33, 2020
TV-tips, uge 50, 2020