Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 06, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1232

 

Af Jakob Skibsted

Onsdag tager den britiske historiker Jonathan Phillips os med på en rejse i Kristendommens tidlige historie. Han kigger på nogle af de kendte skikkelser fra biblen, heriblandt hvad man mener skete med Jesus apostle, som ofte måtte lide døden for deres tro. Torsdag skal det handle om Gamle Danmark, hvor der kigges nærmere på perioden 1968-75. Det var en dynamisk tid for Danmark, der både så begyndelsen af studenteroprøret og dannelsen af Fristaden Christiania. Ligeledes var det også i denne tid, at landets nuværende dronning overtog magten. Fredag kigger vi nærmere på Vietnam-krigen, særligt de sidste dage af denne. Det var efter sigende en manglende erkendelse af situationens alvor og manglen på en effektiv evakueringsstrategi der blev den afgørende faktor for den kaotiske og ydmygende endelige tilbagetrækning, som stormagten USA måtte foretage fra Vietnam den 29. april 1975. Lørdag kommer der et afsnit af Historien om Danmark, hvor Lars Mikkelsen fortæller historien om, hvordan biskoppen Absalon og Kong Valdemar den Store forsøgte – ofte voldeligt - at skabe stabilitet og fremgang i Danmark. Søndag undersøger en flok arkæologer jorden omkring Skanderborg-bunkerne, i et forsøg på at kaste lidt mere lys over det tyske luftvåbens ageren i området under Anden Verdenskrig. Og vi skal også se nærmere på dødsstraffens historie. Området var nemlig en del af Luftwaffes hovedkvarter under krigen. Mandag fortæller astronauten Chris Hadfield om nødvendigheden af at flygte fra denne klode – og ligeledes mandag bliver vi ved Anden Verdenskrig, da det skal handle om en af de mest berømte – men også en af de farligste – flugtruter ud af det nazistisk okkuperede Frankrig. Ruten kig over Pyrenæerne til Spanien, og det var en rute ikke alle overlevede. Tirsdag slutter vi lidt roligere af, med et kig på nogle af de slotte og herregårde som pryder Storbritannien. I programmet kigges nærmere på historien bag Burghley House i Lincolnshire - et prægtigt slot fra 1500-tallet, der er opført i elizabethansk stil.      

Rigtig god fornøjelse

 

Vejen til Konstantinopel

Onsdag d. 06. februar kl. 22:30 på DR K - Amerikansk dokumentar fra 2014.

Apostlenes tidsalder - Den britiske historiker Jonathan Phillips fortæller i seks programmer om kristendommens tornede vej fra Mellemøsten til Konstantinopel. Mens apostlenes tidsalder så småt er ved at rinde ud, fortæller Phillips om Paulus' tredje og sidste missionsrejse. Alle apostlene, undtagen Johannes, kom til at lide martyrdøden for deres urokkelige tro. Det gjaldt også Paulus og Peter, der skulle komme til at opfylde deres skæbne i hænderne på en af historiens mest grusomme tyranner.

 

Gamle Danmark

Torsdag d. 07. februar kl. 15:30 på DR K

Storm på systemet 1968-75.

Studentertallet, der var blevet fordoblet i antal, ville have medbestemmelse. For nogle var midlerne universitetsbesættelser og uvoldelige blokader, mens andre handlede mere udadvendt. Fristaden Christiania blev dannet. I 1972 fik vi nyt statsoverhoved, da Margrethe II blev udråbt til dronning. Samme år overlod Krag regeringsmagten til Anker Jørgensen, umiddelbart efter at vælgerne havde sagt ja til Danmarks indtræden i EF.

 

Vietnamkrigens sidste dage

Fredag d. 08. februar kl. 10:40 på DR 2 - Amerikansk dokumentar fra 2014.

Den kaotiske evakuering på taget af den amerikanske ambassade i Saigon blev et symbol på USA's offentlige ydmygelse. Nederlaget begyndte med Nordvietnams angreb på Syden den 6. marts 1975, men den amerikanske ambassadør Graham Martin nægtede at se kendsgerningerne i øjnene og starte en evakuering. I de næste uger, mens nordvietnameserne nærmede sig, tog mange amerikanske CIA- og militærfolk skeen i egen hånd og begyndte stilfærdigt deres egen evakuering af familie og medarbejdere. Den manglende erkendelse af situationens alvor og manglen på en effektiv evakueringsstrategi blev den afgørende faktor for den kaotiske og ydmygende endelige tilbagetrækning den 29. april 1975. Som et resultat blev tusinder af sydvietnamesere overladt til deres egen skæbne.

 

Historien om Danmark: Tidlig middelalder

Lørdag d. 09. februar kl. 12:20 på DR 1

Lars Mikkelsen fortæller om Danmark i den tidlige middelalder i 1100-tallet, hvor borgerkrige raser. Det er historien om, hvordan biskoppen Absalon og Kong Valdemar den Store begynder at skabe stabilitet og fremgang i Danmark. Men også om hvordan de sammen starter store krige syd for os. Og så skal vi selvfølgelig høre om, hvordan historien om Dannebrog blev til.

Programmet indeholder voldsomme scener og derfor bør mindre børn se det sammen med en voksen.

 

Straffens rædsler – Dødsstraf

Søndag den 10. februar kl. 23.15 på DRK

For 150 år siden fik Danmark sin første samlede straffelov. DRk markerer året over fire onsdage, ved at dykke vi ned i de gruopvækkende, blodige og radbrækkende straffe, vi har benyttet os af igennem tiden og op til i dag.
For selv om vi har opfundet mere civiliserede former for straf, siden hovederne rullede fra skafottet, sætter straffens rædsler, nu som da, dybe spor i den dømte, om dommen så har lydt fængsel, udstødelse, skamstraf eller den ultimative; dødsstraf.
En tidlig november morgen i 1882 bliver en mark uden for Nakskov, omdannet til en blodig henrettelsesplads. Det, der finder sted her, er så grusomt, at flere besvimer, og myndighederne beslutter, at det aldrig må ske igen. Her på marken bliver morderen Anders Sjællænder henrettet, foran 2-3000 mennesker, der skubber og maser for at komme helt tæt på, når bødlen på samfundets vegne hævner sig på forbryderen - og halshugger ham.

 

Muldens mysterier - Nazisternes hemmelige våben

Søndag d. 10. februar kl. 18:25 på DR K

Skanderborg bunkerne blev bygget af det tyske luftvåben - Luftwaffe - under 2. verdenskrig som en del af deres hovedkvarter. Skanderborg ligger nemlig strategisk godt, og da man frygtede en invasion fra de allierede via Jylland, rykkede man i 1943 hele Luftwaffes hovedkvarter hertil.

Men allerede i 1942 byggede tyskerne en radarstation lige udenfor byen, og det er her, vi slipper vores dygtige amatørarkæologer løs i dagens udgave af Muldens Mysterier. Hvem mon finder det bedste spor efter de nazister, vi ved, levede og arbejde her.

 

En helt særlig klode (6:10)

Mandag den 11. februar kl. 16.45 på DR3

Amerikansk videnskabsprogram fra 2018.

Astronaut Chris Hadfield har været tre gange i rummet. Men efter at have set de huller, som asteroider har efterladt efter sammenstød med vores klode, mener han, at vores eneste chance for overlevelse er at flygte fra jorden og bygge en koloni udenfor. Men det vil være den hårdeste rejse menneskeheden nogensinde har foretaget. Rumstråling, vægtløshed, ja selv vores egne bakterier vil konspirere mod os. Vil vi jordboere kunne overleve uden for vores helt særlige klode?

 

2. Verdenskrigs store flugtruter - over Pyrenæerne

Mandag d. 11. februar kl. 20:00 på DR K - Britisk dokumentar fra 2018.

Under 2. Verdenskrig flygtede mange allierede krigsfanger gennem ukendt terræn og fjendeland for at nå tilbage til deres egne. Det var aldrig gået uden modige, lokale modstandsfolks hjælp. Den farligste og mest berømte rute ud af det nazistisk okkuperede Frankrig gik over Pyrenæerne til Spanien. På vejen lurede farerne over alt fra tyske soldater, Vichy-politiet, lokale stikkere til bjergene selv.

 

Britiske slotte: Burghley House

Tirsdag d. 12. februar kl. 20:00 på DR K - Dokumentarserie fra BBC fra 2016.

Ejendomsmægleren Phil Spencer er på rundrejse i Storbritannien, hvor han gør stop ved nogle af landets smukkeste og mest ekstravagante slotte og herregårde og fortæller om både deres landskabelige og historiske betydning. Første stop er Burghley House i Lincolnshire - et prægtigt slot fra 1500-tallet, der er opført i elizabethansk stil.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 47, 2019
TV-tips, uge 9, 2020
TV-tips, uge 16, 2020