Menu
Forrige artikel

Sporvejsmuseet i juli

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 5342

Sporvejsmuseet genskaber historisk gadebillede

Danske familiers første privatbil fra 1950erne og 1960erne er talstærkt repræsenteret, når Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm holder liv i de seneste ni års tradition med et årligt træf for ”Biler der fulgtes med sporvognene”. Det finder sted lørdag 28. juli. Hele 63 historiske biler og fire gamle scootere er tilmeldt veterantræffet. Yngste aldersgrænse for de deltagende motorkøretøjer er året 1972, da de sidste gamle sporvogne forsvandt fra gadebilledet i hovedstaden.

Men det er ikke kun hverdagsbiler, der kan opleves på Sporvejsmuseet 28. juli. Der er naturligvis også pjattebiler med vind i håret, store amerikanske flydere og enkelte erhvervskøretøjer, deriblandt noget så sjældent som tre ældre hyrevogne med sidelygter, friskilte og alt til faget hørende. Erhvervskøretøjer og ydmyge privatbiler er voldsomt underrepræsenterede i den vognpark, vi danskere har bevaret for eftertiden. Derfor er Sporvejsmuseet glad for, at disse motorkøretøjer også er med, når det historiske gadebillede skal genskabes. De fine gamle motorkøretøjer ankommer til museumsområdet ca. kl. 11.30 efter en fælles køretur i museets smukke omegn.

Weekenden 28.-29. juli er i øvrigt den årlige såkaldte trafikweekend med særlig tæt trafik på Sporvejsmuseets sporvognslinie til Højbjerg Skov. Lørdag 28. juli er der også trafik med flere af de bevarede museumsbusser, deriblandt den bevarede københavnske hesteomnibus, der trækkes af ægte hestekræfter. Museumsgæster med et særligt kulturpas, der gælder et landsdækkende kultursamarbejde med titlen ”Kultur på skinner”, får med kulturpasset fribillet til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm lørdag 28. juli.

Sporvogne i mange størrelser

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm har sporvogne – og busser – i mange størrelser. Ud over vognsamlingen i størrelse 1:1, hvoraf en stor del kan opleves i trafik, har museet i tidens løb samlet såvel fabriksfremstillede som privatfremstillede modeller af sporvogne i mange størrelser og materialer. De små sporvogne og busser indgår i udstillingerne i museets værkstedsremise (Remise 1) og den historiske bindingsværks-remisebygning, Valby Gamle Remise.

Men i dagene 24.-29. juli bliver der endnu mere at se på i lille skala. Både danske og tyske kørende modelsporvejsanlæg kan i den nævnte periode beundres i Sporvejsmuseets nye busudstillingshal. Anlægget fra Dansk Modeljernbaneklub er i størrelse 1:43 (størrelse nul/0), mens de tyske anlæg viser sporvejsmateriel i størrelse 1:87, bedre kendt som størrelse halvt nul/H0. Et af de otte tyske modelsporvejsanlæg er i den store størrelse G og fylder hele 100 kvadratmeter!

På det danske modelsporvejsanlæg kan man nyde sporvognsmodeller, som kører på museumssporvejen udenfor i fuld skala, men der er også omhyggeligt udførte modeller af bygninger, som museumsgæster måske genkender fra deres hjemby. Nordre Fasanvej 109 A og 109 B og Allégade 20 A og 20 B på Frederiksberg er eksempler.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. I skolernes sommerferieperiode 26. juni til 19. august er museet åbent kl. 10-17 alle ugens dage på nær mandag. Mandage er museet lukket. Der kan læses mere om nyheder og populære traditioner i Sporvejsmuseets sæson 2018 og hentes mange andre oplysninger på www.sporvejsmuseet.dk

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ny udstilling i Hobro om havnens historie
Små møbler med stor historie
Ny udstilling på Cirkusmuseet i Rold