Menu
Forrige artikel

Sommerferie på danske museer

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2307

 

Sommerferie blandt måner, stjerner og raketter på Danmarks Tekniske Museum!

I år er det 50 år siden at de første mennesker landede på Månen. Derfor kan du hele sommerferien på Danmarks Tekniske Museum lave aktiviteter fra det ydre rum, og selvfølgelig opleve Andreas Mogensens rumkapsel, der har taget turen ud i rummet og nu endelig er tilbage på museet.

Måner, stjerner og raketter

I årets sommerferieværksted kan du kaste dig over et væld af rum-aktiviteter. Mal dit eget flotte månebillede med brug af sølvpapir, lav en højt flyvende papir-raket, lær om planeternes baner ved hjælp af robotter og udforsk stjerner og planeter i værkstedets computerhjørne.

Du kan også gå på opdagelse i udstillingen RUMMET TUR-RETUR, hvor den Soyuz TMA - 18M rumkapsel, der sendte Andreas Mogensen ud i rummet, er omdrejningspunktet. Lær om fx rent vand i rummet, rumkapløbet i 1960’erne og raketvidenskab, og oplev selv i Virtual Reality, hvor hæsblæsende det er at rejse fra den internationale rumstation og ned til jorden, sammen med Andreas Mogensen.

Månelandingens 50 års fødselsdagsfest

Lørdag den 20. juli markerer museet, at det i år er 50 år siden de første mennesker landede på Månen. Udover sommerferieværkstedet vil der på dagen være ekstra rum-aktiviteter for hele familien. Smag blandt andet på frysetørret mad, lær om livet i rummet eller oplev det 7x7 meter store månetæppe, og prøv om du kan lande der, hvor landingsfartøjet Eagle satte benene ned den 20. juli 1969.

Er du født i 1969, og dermed er fyldt eller fylder 50 år i 2019? Så er der gratis entre på museet den 20. juli!

Computerspil gennem mere end 50 år

Husk også at museets særudstilling NEXT LEVEL om computerspil kan opleves hele sommeren. Her kan du spille mere end 25 gamle konsol og computerspil helt gratis. Prøv blandt andet Pac-Man, Pong, Donkey Kong, eller spil mod hinanden i Mario Kart.

Rundvisninger og museumsguide

Alle dage i sommerferien er der gratis introduktion kl. 10:30 med en præsentation af museet og dets udstillinger, og hver onsdag kl. 11 og 13 er der gratis rundvisning i museets store flysamling. Tirsdag, torsdag, lørdag og søndag mellem kl. 10 -15 er museets guider klar til at fortælle dig om udvalgte genstande.

Minitoget - Parkbane

Få luft i håret og en tur rundt på museets udendørsareal med minitoget, Parkbane, som kører udenfor museet på den 850 meter lange bane med afgang fra stationen ved parkeringspladsen. Togene kører tirsdag, onsdag og torsdag i sommerferien, hvis det ikke regner.

Sommerferieaktiviteterne foregår i perioden fra lørdag d. 29. juni til og med søndag d. 11. august. Museet har åbent alle dage fra kl. 10 til 17. Sommerferieværkstedet er åbent hver dag i sommerferien fra kl. 11-15.

 

Fængselsmuseet i sommerferien 2019

Hvordan har du det med kål, hestekød og blodbudding? Og hvad siger du til kun to brusebade om måneden? Som fange i fængslet var ingen interesseret i din mening - sådan var reglerne bare. På vores sommerferierundvisninger retter vi blikket mod livet bag murene, og hvordan det har forandret sig igennem årene. Men vi vil også se på det, der aldrig har ændret sig: Igennem alle årene var risikoen for flugt en konstant udfordring, og bare én måned efter åbningen i 1853 stod det klart, at fængslet ikke var flugtsikkert. Siden da er der mange, der har forsøgt at stikke af. På vores sommerferierundvisning kan du blandt meget andet høre historien om fangen S.36, der forsvandt fra sin celle igennem et lille skab på væggen.   

   Fra dengang, hvor fangedragten havde stumpede bukser

Børneaktivitet

Besøg fængselsmuseet i sommerferien og lån en særlig nøgle, der giver dig adgang til museets børneaktivitet. Med nøglen kan du låse op for en række korte videoer, hvor en fange fortæller om hverdagen i Enner Mark Fængsel. Fangen stiller dig desuden en række opgaver, som du skal løse. Du kan f.eks. prøve, om du kan finde den hemmelige besked, du kan visitere en celle for skjulte genstande, og hvis du har lyst, kan du prøve en fangedragt i børnestørrelse. Aktiviteten er målrettet børn i alderen 4 til 10 år og deres voksne, men alle er velkomne.

 Fængselsmuseets ferieaktiviteter starter mandag d. 1. juli og finder sted alle ugens syv dage i ugerne 27 - 32. Der tilbydes seks daglige rundvisninger med en varighed af ca. 60 min. En rundvisning koster kr. 35 pr. person, når entréen er betalt.

Fængselsmusets hjemmeside

 

Sommersjov på Børnemuseet

I uge 27 til 30 står børneformidleren klar til skæg og ballade i Børnenes Baggård. Der skal leges på brostenene med tøndebånd, stylter og tovtrækning - og der bliver også tid til kapløb, fangelege og sanglege.
De frivillige - iklædt gammeldags dragter - vil også være at finde i Børnenes Baggård. Her kan de f.eks. have travlt med bagning, storvask og håndarbejde. Besøg også Histotoriet med spændende historiske udstillinger for børn.  

På sommerskole med tiptipoldemor

Børn kan også opleve, hvordan det var at være barn på tiptipoldemors tid, når Møntergården byder på 'En dag som barn i 1800-tallet'. Det foregår 5.- 8. august, hvor børn kan tage på sommerskole. Her skal de f.eks. lave mad på det gamle komfur, hente vand, fodre høns, hugge brænde, arbejde i snedkerværkstedet og meget mere.

 

Sommerliv i Den Fynske Landsby

Velkommen til en sommer i en levende fynsk fortid. Den Fynske Landsbys sommersæson byder på masser af oplevelser og aktiviteter i hele juli og august måned.

Historien vakt til live

Hver dag kan du møde formidlerne fra Levende Historie og få en oplevelse af livet på landet i 1800-tallet, som det blev levet på Fyn. Uldkoner, huggehuskarle og alle de andre formidlere i Levende Historie levendegør fortidens hverdag gennem deres arbejde og deres fortællinger. Hver dag byder på nye spændende aktiviteter og gode snakke.

Sommerteater: H.C. hvem...?

Tag med på en slingretur gennem Den Fynske Landsbys gårde og huse og H.C. Andersens eventyr, når en uheldig skuespiler prøver at få lov til at optræde i fred. På gårdspladsen på det lille husmandssted fra Turup møder vi den omrejsende skuespiller, der så frygtelig gerne vil spille sin rørende forestilling om "Den lille pige med svovlstikkerne". Desværre går alt ikke efter planen, og skuespilleren og hans publikum må ud på en slingretur gennem Den Fynske Landsbys smukke huse, haver og gårde, hvor de møder en perlerække af karakterer fra H.C. Andersens eventyrlige univers. Der er teater dagligt (undtagen lørdag) kl. 11.30 og 13.30 i hele juli og august.

Det' for børn

Hver dag er der sjove aktiviteter for børn, der gerne vil have fingrene i historien - det er jo ofte sjovest, når man selv er med! De kan komme i knipleskole, lære at brodere, lave dukker af halm, filte en bold - eller noget helt andet sjovt. Tilbuddene varierer fra dag til dag. Vi har børneaktiviteter alle dage i skolernes sommerferie.

Dyr og leg og overraskende viden

Sommerdagene i Landsbyen er i det hele taget fyldt med aktiviteter og muligheder for oplevelser. Du kan komme rundt i alle kroge af Den Fynske Landsby, hvis du tager med hestevognen på køretur. Hver dag kan du være med, når koen bliver malket. Børnenes Landsby er som altid fuld af leg, når familien trænger til at bruge kræfter eller bare slappe af.

Spændende udstillinger

I præstegården kan du besøge udstillingen om bondens nyttigste husdyr - honningbien - der igennem århundreder har leveret honning, voks og propolis til bønder og andet godtfolk. Udstillingen Ting og sager fra H.C. Andersens tid i laden fra Brahesborg giver dig historien om, hvad et fyrtøj, en springgås eller en skæppe egentlig er, når de mærkelige genstande fra H.C. Andersens eventyr sættes i et kulturhistorisk perspektiv.

Særlige arrangementer

I løbet af sommeren finder en række særlige arrangementer sted. Den 13. juli kan du møde de store broholmerhunde, der har en lang historie - og er særligt knyttet til Fyn. Den 4. august er det æslerne, du kan hilse på, når der holdes æseldag i Landsbyen. Æslerne blev især brugt til at fragte mælken hjem fra marken i sommermånederne, når køerne var på græs. Det var begrænset, hvor mange liter mælk pigen kunne bære i spanden på hovedet, så med æslernes hjælp blev dette arbejde noget nemmere.

Hygge i skumringen

Onsdag den 21. august kan du være med til skumringsaften, når alle de andre gæster er gået hjem, og der er faldet ro over Landsbyen. På vores vej gennem livsforløbet for en typisk fynbo i 1800-tallet er vi nået til voksenlivet, hvor vi skal besøge en tid, hvor dagliglivet, opgaverne og rettighederne var meget forskellige alt efter, om man var mand eller kvinde. Tilmelding til skumringsaftenen er nødvendig - se mere på hjemmesiden.

 

Gammel Estrup: Fornemme feriefornøjelser for alle

Gør som greven på Gammel Estrup for 100 år siden, og fordriv sommeren i herregårdshaven. Museet har blandt andet anlagt en minigolfbane i barokhaven.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum inviterer indenfor i herregårdshaven i sommerferien 29. juni til 11. august med en række forskellige aktiviteter. En minigolfbane sætter særligt fokus på herskabets fritidsaktiviteter, som var forbundet med magt og prestige:

”Det selskabelige liv på herregårdene blomstrede med mange gæster navnlig i sommerperioden, hvor herregårdens omgivelser med skove, enge og park var ideelle til udendørs fornøjelser. I modsætning til langt størstedelen af befolkningen beskæftigede herregårdens herskab sig nemlig ikke med hårdt fysisk arbejde og netop det faktum, at de havde fri til at fordrive tiden med ikke-produktivt arbejde, var et symbol på status og definerede godsejerstanden som samfundsklasse i forhold til andre. Udendørs fritidsaktiviteter spillede en stor rolle for det herskabelige liv både for at fylde tiden ud, men også som en måde for herskabet at motionere, når nu de ikke beskæftigede sig med fysisk arbejde”, fortæller Anders Sinding, som er museumsformidler ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Aktiviteter ude og inde

Udover at træne sine minigolf-evner, kan man også få grønne fingre i Orangeriet, hvor man kan prøve at dyrke sin egen plante. Man kan desuden opleve den blomstrende prydhave, den frodige nyttehave samt æbleskoven og besøge naturlegepladsen eller det nye drivhus, som rummer eksotiske vækster som vindruer og ferskner.

Man kan også søge tilflugt bag herregårdens kølige mure, hvor der er arrangeret en børneskattejagt og et særligt familiespil om den såkaldte ”lensafløsning”. Butikken og Herregårdskøkkenet er også åbne alle dage med salg af saftevand og is, kaffe og kage.

Der er sommerferie på Gammel Estrup 29. juni-11. august kl. 10-17.

 

Det Grønne Museum: Få husdyr og hygge til din sommerferie

Hver dag hele sommeren kan du på Det Grønne Museum være med til at fodre husdyr og prøve kræfter med de gode gamle håndværk.

Sommer er lig med liv på Det Grønne Museum. Husdyrene hygger sig på markerne, haven bugner af afgrøder og de frivillige står klar til at puste liv i historien for gæsterne. Museet, der ligger i Gl. Estrup ved Auning, har lagt et sommerprogram, der inviterer til både aktiviteter, hygge og fordybelse. Et perfekt stop på sommerferieruten.

Foderrunder og hornskeer

Hver dag kl. 11 kan du komme med på foderrunden, hvor de gamle danske husdyr på museets økologiske landbrug skal fodres og snakkes med. På runden møder du både køerne, fårene, grisene, hønsene og kaninerne, og guiderne fortæller dig om alle sammen mens du fodrer dem.

De er nemlig af racer, som tidligere har været vigtige i de danske landbrug, og som i dag er bevaringsværdige – et arbejde, som museet er en del af.

Foderrunden tager en time, og efterfølgende kan du besøge det historiske værksted, hvor de gamle håndværk er i centrum. Der skal nemlig laves skeer af horn, børster af gede- og hestehår og uldgarn med karter og håndten.

Historier fra de frivillige

Rundt omkring på museet kan du på udvalgte dage møde museets dygtige frivillige, der fortæller om håndværk og traditioner. For eksempel i Polakhuset, der er et landarbejderhus, som de så ud i henholdsvis 1915 og 1930. Her står polakhusgruppen hver weekend klar med Rich’s erstatningskaffe på Madam Blå, en fortælling og aktiviteter efter vind og vejr. I biavlergården passer de flittige biavlere bistaderne på særlige dage, og den 9. juli er der torvedag, hvor du kan lade dig friste af de mange hjemmegjorte kunsthåndværk fra lokalområdets kreative sjæle.

Hver dag er der åbnet ind til magasinet med de store landbrugsmaskiner, og guiderne fortæller hver onsdag og fredag. Her kan du udover traktorerne fx se det nyeste skud på stammen: en malkerobot. Der er også dagligt gang i den store indendørs legeplads, Børnenes Gård, og i udstillingerne – det gælder også de to særudstillinger Flytningen og Våd Jagt om strand- og havjagtens historie.

Husk at du for indgangsbilletten får adgang til hele to museer: Det Grønne Museum og Gammel Estrup – Danmarks Herregårdsmuseum. Der er altså al mulig grund til at lægge vejen forbi Auning og Djursland i sommerferien.

 

[Historie-online.dk, den 25. juni 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 10: Isbåd og isslæde
København på landet
Sjældne øksefund i Frederikssund