Menu
Forrige artikel

Sommerferie 2020 på danske museer 2

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1697

 

Danmarks Forsorgsmuseum

Sommerferien er altid en særlig tid på Danmarks Forsorgsmuseum, der ligger i Svendborg i rammerne af Nordens eneste fredede Fattiggård. Her er der nemlig altid masser af gæster, som kommer for en unik og tankevækkende museumsoplevelse. I år betyder den noget ekstra særligt efter månederne med nedlukning som følge af COVID19, hvor museets port var lukket og låst. ”Vi glæder os stadigt helt enormt meget over, at museet igen er åbnet, og nu et det vores håb, at ekstra mange i år vil lægge vejen forbi museet og smukke Sydfyn i deres sommerferie og dermed støtte museet”, fortæller leder Sarah Smed. Som led i regeringens sommerpakke er der desuden halv pris på billetten, og børn u. 18 kommer som altid gratis ind.

Hele juli er der ekstra meget at opleve for alle aldre. Udover Fattiggårdens autentiske rammer og museets spændende særudstillinger kan Flemming Skærveknuser, museets helt egen Jens Vejmand med 30 års erfaring i at knuse sten, opleves in action tirsdag til lørdag. Museets formidlere tilbyder de besøgende at fortælle spændende, rørende og pudsige historier tirsdag til fredag fra 10 – 14. Museumshaven med både nytte- og prydhave har ikke set flottere ud i årtier, og man er mere end velkommen til at tage en madpakke eller en kop kaffe med ud i den smukke have med udsigt til Svendborgs galgebakke.


Årets helt særligt tilrettelagte sommeroplevelse er portrætprojektet ”Helt tæt på”. Inspireret af museets meget populære fredagsfortællinger på Facebook, hvor skæbnehistorier fra før og nu formidles, bliver historierne om Petra, Magnus, Heinrich, Hermann, Jens og Anders formidlet med både en fortælling og nyfortolkede portrætter. ”Portrætterne er tegnet ud fra gamle forbryderbilleder. Nogle af de gamle fotografier indeholdt ikke så mange detaljer, og så må man jo digte lidt for at skabe et portræt. Herman nåede f.eks. at leve et meget langt liv, og det skal kunne ses, så jeg fokuserede på at gøre øjnene levende. Det har jeg faktisk gjort ved dem alle. Jeg har virkelig siddet og nærstuderet hvert billede, opdaget rynker jeg først ikke kunne se, eller Petras skæve smil, som jeg er helt pjattet med. Man kommer pludselig meget tæt på, og jeg har taget mig selv i at sidde og blive lidt betaget af den person, jeg har været i gang med at tegne. Det her er jo mennesker der har levet her, været her. Gad vide hvad de tænkte, lige da billedet blev taget?”, fortæller museumsassistent Trine Edlich, som har skabt de stærke portrætter. 

 

Lejre Museum

Lejre Museum inviterer i skolernes sommerferie til sjove aktiviteter i det sagnombruste og mytiske landskab i Gl. Lejre, hvor historien altid er lige rundt om hjørnet. 

Kalder alle eventyrlysne børn og voksne! Kom med på myte-omvisning og gå i sagnkongernes fodspor eller tag hele familien med på mysterie-jagt, hvor I gennem sjove opgaver vil få afsløret landskabets hemmeligheder. Lejre Musuem tilbyder gratis aktiviteter i hele museets åbningstid i skolernes sommerferie.

Myte-omvisninger

Kan du lide vikinger og guder? Og er du vild med gode historier? Så skal du helt sikkert høre om Lejres vilde sagnkonger! Deres historier indeholder nemlig det hele og mere til. Hver onsdag kl 11 og 13 kan du komme med på en oplevelsesrig og sansefyldt omvisning i sagnkongernes Lejre. Turen er ca. 2 km lang og varer 1 time. Maks antal deltagere: 20 efter først til mølle princippet. Anbefalet aldersgruppe: 6-12 år.

Mysterie-jagt for hele familien

Tag på mysterie-jagt i det hemmelighedsfulde landskab og oplev Lejre, som du aldrig har oplevet det før. Gennem sjove opgaver bliver I sat på sporet af det mytiske Lejre og den spektakulære historie om Danmarks første kongesæde vil udfolde sig, når I sammen går på opdagelse i landskabet. Henvend jer i museumsbutikken og tag herefter på eventyr på egen hånd! Turen er ca. 3 km lang og varer 1,5 time. Vi anbefaler grupper på 2-5 personer. Anbefalet aldersgruppe: 8-16 år.

Det imponerende kulturlandskab i Gl. Lejre med den smukke natur midt i Nationalpark Skjoldungernes Land er de perfekte omgivelser til en dag med familien. Museumsbutikken har varm kaffe, kolde vand og fristende is på køl, så hele familien kan gøre en dag ud af turen til kongerigets vugge.

Begge aktiviteter er gratis og starter og slutter på parkeringspladsen foran Lejre Museum, Orehøjvej 4B, Lejre. 

 

Nordjyllands Historiske Museum

Lær om vikingerne og jernalderfolkets liv på Lindholm Høje og i Vaarst

Sommeren kan virke lang for de mindste, som savner skolen. Men det er der heldigvis råd for. I uge 29 og uge 30 kan de 9-15-årige nemlig komme på en 2-dages sommerskole, hvor de kan gå i jernalderfolkets fodspor og blandt andet støbe Thors hamre, lære at skyde med bue og pil og lede efter fund med metaldetektor. På dag 2 besøger de arkæologer i en stor udgravning ved Vaarst.

I samarbejde med Aalborg Kommune kan man nu gå i jernalderfolkets fodspor og lære de mennesker, der boede omkring Aalborg for mere end 1500 år siden, at kende. Det sker, når Nordjyllands Historiske Museum byder inden for til en særlig sommerskole for de 9-15-årige, der består af to dages aktiviteter, der samlet set giver en forståelse for jernalderfolkets leveforhold, og som tager børnene med bag kulissen på et museum.

Første dag foregår ved Lindholm Høje i Nørresundby, der er Nordeuropas største gravplads fra sidste del af jernalderen og vikingetiden (ca. 400-1000 e.Kr.). I alt er der fundet ca. 700 grave på højen. Her får børnene hele historien om gravpladsen og ser de fund, som man har gjort på højen. Sammen taler vi om, hvordan museets arkæologer har fundet ud af så meget om de mennesker, der har boet her i jernalder og vikingetid.

Der er desuden sjove aktiviteter, hvor børnene blandt andet støber sine egne Thors hamre samt lærer at skyde med bue og pil.

Dag to i sommerskolen foregår i Vaarst, sydøst for Aalborg, hvor museets arkæologer netop nu er i gang med at udgrave en kæmpe gravplads fra jernalderen med flere hundrede grave (ca. år 200-550 e.Kr.).

Her får børnene lov til at være arkæolog for en dag, og de kommer helt tæt på arkæologernes arbejde. De får blandt andet lov at prøve at finde deres egne fund i jorden med metaldetektor, og de får også mulighed for at ”solde” jord som er en stor del af arkæologens arbejde, dvs. at man sier jorden for at finde eventuelle fund.

De får desuden lov at se nogle af de grave fra jernalderen, som arkæologerne er i gang med at grave frem, mens de får fortællingen om de – har det vist sig – meget fornemme mennesker, der boede i området ved Vaarst for lidt over 1500 år siden.

”I jernalderfolkets fodspor” er et sammenhængende forløb over to dage, og man kan deltage enten torsdag 16. juli og fredag 17. juli i uge 29 eller tirsdag 21. juli og onsdag 22. juli i uge 30. Det er gratis at deltage, men af pladshensyn er det nødvendigt at tilmelde sig på forhånd via www.nordmus.dk.

Aktiviteterne er økonomisk støttet af Aalborg Kommune med 25.000 kr. i forbindelse med ekstra bevillinger til sommerferieaktiviteter for børn i forlængelse af coronakrisen.

 Torsdag 16. juli (dag 1) og fredag 17. juli (dag 2) – begge dage kl. 10-14

Tirsdag 21. juli (dag 1) og onsdag 22. juli (dag 2) – begge dage kl. 10-14

Dag 1: Lindholm Høje Museet, Vendilavej 11, 9400 Nørresundby

Dag 2: Udgravning på mark ved Vaarst, Vaarstvej 180, 9260 Gistrup

Det er gratis at deltage i ”I jernalderfolkets fodspor”, men man skal booke billet på forhånd.

 

Det Grønne Museum

Al slags vejr er museumsvejr på Det Grønne Museum, hvor sommerens aktiviteter er tilrettelagt den danske sommer og den nye tid.

Sommeren er godt i gang, men stadig lang og kan bare komme an. På Det Grønne Museum på Gl. Estrup er der nemlig også godt gang i sommerens aktiviteter, hvor den digitale Bondegårdstur for familien og landbrugstur for de voksne bare er nogle af overskrifterne, der giver sommerens museumsgæster en ny, sikker og unik museumsoplevelse – til halv pris.

Digitale ture udnytter pladsen

På Det Grønne Museum er der masser af plads både ude og inde, og det udnytter sommerens aktiviteter til fulde. Med en aktivitetspose og et chipkort fra museumsbutikken i hånden kan gæsterne gå fra post til post på Bondegårdsturen, hvor hvert stop byder på en fortælling om museets husdyr og en aktivitet fra posen, der også har lidt godter til dyrene – og til børnene. Turen slutter med, at man laver sin egen flotte nøglering i læder.

Trækker landbrugets udviklingshistorie mere, har museets eksperter sammensat en Landbrugstur, som med udgangspunkt i museets enestående udeområder fortæller om landbrugets udviklingen fra det historiske herregårdslandbrug til nutidens moderne landbrug.

Begge ture kan gæsterne tage i sin egen gruppe, sit eget tempo og når det passer dem.

Også under tag

Skulle en dansk sommerbyge forvilde sig forbi Auning eller bager solen ubarmhjertigt, kan gæsterne søge ly med smagsprøver af boller og alliancesyltetøj med bær fra haven, mens de selv prøver at tærske korn til hønsene eller kværne det til mel til at tage med hjem og bage.

Spredt over store dele af museet kan man møde museets mange frivillige, der på udvalgte dage står klar til at fortælle om livet på landet i gamle dage, arbejdet i smedjen, pasningen af bierne i bigården og meget andet. I det nyopstillede Besøgsmagasin tager besøgsværterne imod og fortæller om land- og skovbrugets store maskiner, vogne og redskaber, der står på rad og række i de store haller.

 

Sporvejsmuseet

 

Engang gjorde de sporvognene selskab på gader og stræder. Biler af både forsvundne og stadig eksisterende mærker såsom Wolseley, Austin, NSU, Borgward, Sunbeam, MG, Mercedes, Cadillac og mange flere. Veteran- og vintagebiler og deres feststemte ejere og passagerer besøger Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm lørdag 25. juli og er med til at skrue tiden tilbage til 1972 eller tidligere i museumsgaden ”Valby Langgade”.

Der skulle egentlig have været to træf for veteranbiler på Sporvejsmuseet i sæsonen 2020, men det første træf måtte aflyses, fordi Sporvejsmuseet først kunne åbne 5. juni på grund af corona-nedlukningen af det danske samfund. Men det stort anlagte veterantræf med titlen ”Biler der fulgtes med sporvognene” kan gennemføres helt efter planen. De historiske køretøjer ankommer til museet kl. ca. 11.30 og bidrager til det historiske gadebillede i de følgende timer. Året 1972 er sat som seneste produktionsår for de deltagende køretøjer, fordi det var det år, de sidste gamle sporvogne var en del af gadebilledet.

Sporvejshistorien fortsætter, efter at den jyske hovedstad har taget mere end 100 km letbane i brug i byen og dens store opland. Odense følger efter i nær fremtid med sin letbane, og hovedstadsområdet er også godt på vej med sin letbane. På Sporvejsmuseet kan man få en duft af fremtiden, idet en model i fuld størrelse af den forreste fjerdedel af et letbanetog i hovedstadsområdet landede på Sporvejsmuseet 17. juni og nu kan beses og prøvesiddes på Sporvejsmuseet. Den 5,8 ton tunge gave fra Siemens og Hovedstadens Letbane har været brugt i Düsseldorf til at fastlægge detaljer i de kommende letbanetog.

Historien er selvfølgelig ikke glemt på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. 2020 er 50-året for afskeden med hovedstadens tredjesidste gamle sporvognslinie, linie 16, som kan opleves i fordums herlighed på det midtsjællandske museum. Lørdag 25. juli underholder orkestret ”Swinging Back Beats” fra kl. 13 med musik fra dengang, bilerne fulgtes med sporvognene.

Sporvejsmuseet har indtil 9. august åbent alle ugedage undtagen mandag kl. 10-17.

 

Se også den første del af Sommer på danske museer her

[Historie-online.dk, den 8. juli 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Summer of Love
RUS - Vikinger i øst
Museum på Rejsen 18: Atombombemuseet i Nagasaki