Menu
Forrige artikel

Rundvisning på udgravning i Vaarst

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1797

 

I dagens Danmark er Vaarst blot en lille - og for de fleste - ubetydelig prik på landkortet. Men sådan var det ikke i årene 200-550 e.Kr. Her var Vaarst et vigtigt område, hvor mennesker fra den absolutte samfundstop levede, døde - og blev begravet. Lige nu er arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum i gang med at udgrave den imponerende gravplads, og fire dage i august er de klar til at vise rundt og vise frem, når museet udbyder rundvisninger på området. Samtidig åbnes en udstillingscontainer ved udgravningen. I dagtimerne kan man kigge ind og følge arbejdet og læse om de foreløbige fund.

I 2018 og 2019 har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum været i gang med at afdække og udgrave gravpladsen ved Vaarst, som vurderes til at have indeholdt flere hundrede grave. En gravplads, der i 2018 blev opdaget af den lokale metaldetektorentusiast Anders Bryder. Han fandt en stor mængde fine jernaldersmykker, som han indleverede til museet. Derefter indledtes flere undersøgelser af området, og det vist sig hurtigt, at her var tale om noget helt særligt.

Endnu er kun en mindre del af området undersøgt, men det er tydeligt, at her er tale om en ganske usædvanlig gravplads. Vi kender i Danmark efterhånden en mængde gravpladser fra samme periode, men både størrelsen samt antallet af rigt udstyrede grave i Vaarst er uden sidestykke i Jylland.

Arkæologernes undersøgelser har vist, at flere grave har rummet forskelligt udstyr, som vidner om, at de gravlagte har tilhørt samfundets absolutte top. Der er blandt andet fundet luksussmykker af guld og sølv og ekstravagant drikkeservice i form af importerede drikkeglas, bronzedekorerede træspande og romerske mønter.

Rundvisninger og udstilling

Der er rundvisninger i udgravningen 6., 11., 20. og 25 august – alle dage kl. 19, og man kan købe en billet til 50 kr. på www.nordmus.dk.

På rundvisningen bliver man både præsenteres for områdets historie, de nyeste fund, og får de foreløbige tolkninger af, hvordan det hele skal ses i en større sammenhæng.

Derudover åbner Nordjyllands Historiske Museum torsdag 6. august en mindre udstilling i en særlig udstillingscontainer, som opstilles ved udgravningen på Vaarstvej. Containeren er åben i dagtimerne på hverdage, når arkæologerne graver. Der er gratis adgang, og udover at vise få udvalgte fund, får man i containeren også fortællingen om gravpladsen og de mennesker, der boede i området – lige der, hvor danmarkshistorien fandt sted for mange år siden.

Turbulent periode

200-550 e.Kr. - overgangen mellem ældre og yngre jernalder – er en af danmarkshistoriens mest voldelige og turbulente perioder, og fundet af gravpladsen kaster derfor nyt lys over denne spændende og dramatiske kapitler i danmarkshistorien.

Gravpladsen stammer fra tiden lige før, Danmark blev et samlet rige, og området ved Vaarst var et vigtigt magtcentrum i et af de mest omskiftelige og voldelige kapitler af Danmarks historie. Landet var endnu ikke blevet samlet til et rige, men var beboet af en række mindre stammer. De lå i intern konkurrence og var yderst ustabile enheder, som primært blev holdt sammen af personlige tilhørsforhold og alliancer mellem stammernes stormænd og deres slægter. Ud af disse kaotiske århundreder blev forstadierne til det Danmark, vi kender i dag, skabt gennem voksende stammeforbund formet af krig, svig og alliancer.

Såvel rundvisningerne i udgravningen som udstillingscontaineren byder således ikke blot på muligheden for at se de nyeste fund, nye grave og andre anlægsspor under udgravning, men de giver også mulighed for at komme helt tæt på et lille stykke danmarkshistorie under afdækning.

[Historie-online.dk, den 1. august 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 37: Hovedvandsæg
Museum på Rejsen 30: Bygdø, Oslo
To nyfundne skibsvrag