Menu
Forrige artikel

Odenses skjulte vikingeborg

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2359

 

Odenses skjulte vikingeborg skal frem i lyset

-Odense er vikingernes by – og placeringen af en kæmpe vikingeborg midt i centrum er en unik historie, som skal fortælles på en ny og nærværende måde, siger forskningscenterleder Mads Runge, Odense Bys Museer, der har svært ved at skjule sin begejstring.  -Det er et stort øjeblik for Odense og museerne i dag, tirsdag, hvor vi påbegynder de første boringer til forprojektet.

Odenses største og væsentligste fortidsminde

Den godt 1000 år gamle, cirkulære vikingeborg Nonnebakken er Odenses største og væsentligste fortidsminde med en ydre diameter på 180 m. Over de senere år har en række målrettede udgravninger sammen med den nyeste teknologi i form af højt specialiserede georadar-undersøgelser givet banebrydende ny viden om borgen. Stedets historie er så fantastisk, ved man nu, at der aktuelt arbejdes på at gøre Nonnebakken til verdensarv i en serienominering med de andre ringborge fra vikingetiden.

Vold bliver verdensarv

Et vigtigt led i at kunne blive verdensarv er at få synliggjort borgen i terrænet præcis der, hvor den oprindeligt lå, så de mange mennesker, som hver dag passerer stedet, kan fornemme dens imponerende dimensioner og form. Som et første synligt skridt her imod foretager Odense Bys Museer i samarbejde med eksperter fra Nationalmuseet og MOE Ingeniører boringer i den vold, som har omkranset vikingeborgen. Boringerne skal dels afklare jordlagenes bæreevne og dels vise, hvor meget af volden, der er bevaret. Oprindelig har volden været en imponerende konstruktion med en bredde på ca. 15 m bred og en højde på måske 5 m. Udenfor volden har løbet en dyb og bred voldgrav. 

Nonnebakkens udstrækning i forhold til det nuværende bybillede. Den yderste ring repræsenterer voldgraven, den inderste markerer volden. Baggrundskort: ©Geodatastyrelsen

[Historie-online.dk, den 2. juni 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Karen Michaëlis - Historiens Aktører nr. 38
Museumsnumre 64 - Vinduer
Oswald Spengler - Historiens Aktører nr. 49