Menu
Forrige artikel

Kampen om maden 1914-18

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4094

”Vi er meget glade for at kunne afsløre, at VELUX FONDEN har bevilget mere end 4,7 millioner til vores store forsknings og -formidlingsprojekt Kampen om maden 1914-18” siger museumschef Henriette Buus, der også leder det 3-årige projekt.

Kampen om maden – 1914-18
Hvordan skaffede man mad til alle danskere i årene 1914-18, da 1. verdenskrig rasede rundt om Danmark? - Og hvordan sikrede man samtidig opbakning til den danske neutralitetspolitik? Det er udgangspunktet for projektet Kampen om maden 1914-18, der nu kan realiseres med fondsmidler fra VELUX FONDEN.

Bevillingen er givet til tre tæt integrerede forskningsprojekter:
1) Kampen for neutralitet, 2) Kampen om mad og velfærd og 3) Kampen mod madspild. Projekterne indgår i samspil med tre integrerede formidlingseksperimenter, der i løbet af de kommende år munder ud i virtuelle, dramatiske og sanselige fortællinger om emnet. Projektet vil blive realiseret med hjælp fra partnere fra Trinity University i Dublin og Århus Universitet fra efteråret 2017 og frem til 2020.

”Det fantastiske ved VELUX FONDENS bevilling er, at en meget underbelyst del af Danmarkshistorien nu bliver undersøgt i et internationalt perspektiv. Det glæder mig utrolig meget, at forskere fra museet og fra Århus Universitet samt tilknyttede forskere på post.doc.-niveau nu får mulighed for at styrke hele Danmarks viden om betydningen af 1. verdenskrig, hvis historie har stået i skyggen af både 1864, Genforeningen og Besættelsen”, siger Henriette Buus.

Forskningsvinklen på Kampen om maden betyder, at dagsaktuelle emner snart kan drøftes med historien som spejl. Den sparekost, som var realiteten under 1. verdenskrig har mange lighedspunkter med Ny Nordisk Mad og man kan sammenligne datidens kampagner for at få maden til at strække med nutidens aktiviteter for at undgå madspild.

”Vi glæder os til at komme i gang med projektet. Mad som tema er relevant for alle både før og nu. Vi ønsker at visionær forskning skal gå hånd i hånd med innovative formidlingsformer. Vi glæder os til at skabe engagerende historier fortalt gennem virtuel, dramatisk og fysisk formidling på fortområdet” – siger Henriette Buus.

Både bestyrelsesformand og borgmester glæder sig

Greve Museums bestyrelsesformand Bjarne Larsson glæder sig over den store bevilling:
”I museets bestyrelse er vi så glade for, at museumschef Henriette Buus igen får en stor fondsbevilling til Mosede Fort. Det var fremsynet, da Greve Byråd besluttede at bekoste 14 mio. på en stor renovering af Mosede Fort for at skabe rum for et museum om Danmark under 1. verdenskrig. Udover de 2 mio. kr. i årligt driftstilskud har byrådet siden åbningen af museet i 2014 lagt 3 mio. kr. til fortsat udvikling. Det har bidraget til, at museet på få år har opnået fondsbevillinger på i alt 14.5 mio. kr. til udstillinger og udvikling af både undervisning og formidling. VELUX FONDENS nye bevilling vil føre til et helt anderledes og engagerende fort-areal. Greve Museums bestyrelse prøver på alle måder at understøtte, at vi får en unik kulturattraktion i Greve med alt, hvad der skal til af blandt andet viden, faciliteter og erhvervskontakter.”

Borgmester i Greve Kommune Pernille Beckmann er også begejstret:
”Både i Greve og rundt omkring i Europa ved borgerne nu meget mere om Danmarks helt særlige rolle under først verdenskrig, fordi de har besøgt Mosede Fort. Med pengene fra VELUX FONDEN får vores dygtige museumsfolk mulighed for at finde og formidle endnu mere unik viden. Dermed bliver et besøg på Mosede Fort nyt, lærerigt og sjovt for både børn og voksne, lokale borgere og international turister – også når de kommer anden og tredje gang.”

historie-online.dk, den 24. maj 2017

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Omvisning på museet i Randers
Januar. Très Riches Heures du Duc de Berry
4 retters menu fra 1940´erne