Menu
Forrige artikel

Golden Days markerer 30-året for Murens fald

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3877

 

Året 1989 var et epokalt vendepunkt i verdenshistorien med et tydeligt ’før’ og ’efter’. I 2019 sætter Golden Days nålen i det skelsættende år og spørger til, hvad vi kan lære af en tid, der troede på fællesskab, frihed og fremskridt. Golden Days Festival markerer 30-året for Murens fald med over 150 arrangementer over hele Danmark – og sender Berlinmuren på Danmarksturné.

Golden Days Festival zoomer ind på ét enkelt år: 1989

I 2019 zoomer Golden Days ind på ét enkelt år og én enkelt begivenhed, der ændrede Europakortet, skabte en helt ny verdensorden og afstedkom politiske og kulturelle efterskælv, som vi stadig mærker. Et år der løsnede det europæiske kontinent fra næsten tre årtiers jerngreb og sendte bølger af håb og optimisme gennem Europa. Festivalen undersøger 1989s betydning og konsekvenser – politisk, historisk og kulturelt, og tager temperaturen på efterskælvene af det epokegørende år.

1989 rimer i høj grad på storpolitik, jerngreb og Mauerfall. Men 1989 er også internettet, TV2, mobiltelefonen og De Grønne Budes fødselsår. 1989 var en længe ventet og samtidig overraskende forløsning, der indgød mod og spurgte ”Hvad så nu?”

I dag fortæller forsiderne om lukkethed, frygt og polarisering. Brexit stækker drømmen om det europæiske fællesskab, USA's præsident bygger mure på den anden side af Atlanten og voldsomme grænsedragninger i fysisk såvel som kulturel og symbolsk forstand præger igen verdenssamfundet. Golden Days Festival vil i 2019 belyse 1989 som et afgørende brydningspunkt, der kan gøre os klogere på vores samtid.

1989 er et opråb til vores tid
Ifølge festivaldirektør Svante Lindeburg er det højaktuelt at se tilbage på 1989 – særligt på drømmene og modet, der kendetegner det sidste år i 80’erne:
”Golden Days Festival undersøger, hvad vi kan lære af Murens fald. Denne nedrivning, der varslede åbenhed, fællesskab og forandring. I vores autobiografiske, navlebeskuende og ensomme virkelighed kan det virke som om, vi har stækket fantasiens og drømmenes vinger og mistet modet til at handle. Har vi glemt, at grænser, positioner og værdier ikke er mejslet i sten, men kan formes, ændres og udfordres? 1989 var et opråb – et opråb som Golden Days gentager nu 30 år senere, hvor hele den kulturhistoriske festival dedikeres til det historiske vendepunkt. Kan 1989 inspirere os til at genfinde troen på de store fællesskaber, på hinanden og på en verden med færre – ikke flere – mure?”

Berlinmuren på Danmarksturné

Hvad sker der, når en 3,6 meter høj mur splitter et byrum i to? Dét får fire danske byer at se, når Golden Days i 2019 sender Berlinmuren på turné rundt i landet. Fra festivalens start den 6. september til 30-årsdagen for Murens fald d. 9. november 2019 sender Golden Days en original sektion af den oprindelige Berlinmur på tur rundt til de største danske byer; København, Odense, Aalborg og Aarhus. I København bliver muren sat op på Bryghuspladsen foran BLOX ved Københavns Havn den 6.-22. september. Med sin højde på 3,6 meter og vægt på 3,5 tons, vil muren bringe historien helt tæt på publikum og starte samtalen om mure, grænser og barrierers beskaffenhed. Med Danmarksturneen rækker Golden Days for første gang ud over Sjællands grænser, og den bliver til i samarbejde med Koldkrigsmuseum Langelandsfort og en række lokale aktører.

Berlinmurens Danmarksturné indgår som en del af Golden Days’ officielle program, der dækker over 150 øvrige aktiviteter og arrangementer, som bliver offentliggjort løbende frem mod festivalstart.

Golden Days foregår fra den 6.-22. september i hovedstadsområdet

[Historie-online.dk, den 22. januar 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 9: Madpakke og madkasse
FEBRUAR
Dansk pop og rock får nyt digitalt medie