Menu
Forrige artikel

Efterårsferie på danske museer 2

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1691

 

Odense Bys Museer byder på ni dage med forunderlige aktiviteter for hele familien.

Kartoffelferie med sjove aktiviteter

Den Fynske Landsby har lagt i kakkelovnen til en aktiv kartoffelferie som i gamle dage, hvor hele familien skal bage kardemommekager, skære roemænd, støbe lys, kniple fine blonder og grave kartofler op af jorden. Grisen skal slagtes, og det skal undersøges, hvad der gemmer sig af spændende sager inde i sådan én: Skinke, mørbrad, svinekam og masser af flæsk, som kokkepigerne kan lave til sulemad, så den strenge vinter kan stås igennem. Køkkenet emmer af aktivitet, når der laves leverpostej, pølser og sylte. Kom og hyg jer med 1800-tals aktiviteter fra den 13. til 19. oktober kl. 11-15.

Fyrtøjet gnistrer af eventyr og magi

Børnekulturhuset Fyrtøjet fyrer op under fantasien, legen og fortællingen i Elverhøjs magiske rige. Giv børnene - og jer selv - en eventyrlig efterårsferie med timevis af aktiviteter til den gode familieoplevelse. Her er levende fortællinger i eventyrets tegn, kreative og fantasifulde workshops og Magiske Dage med Troldekongens guld. Fold jer ud fra den 12. til 20. oktober kl. 10-16.

Bogbinderkunst i Børnenes Baggård

I gamle dage var det fint at indbinde bøger i marmoreret papir. I kan prøve kræfter med forskellige dele af den fine bogbinderkunst i Børnenes Baggård, hvor vi arbejder med marmorering på papir, laver vores egne notesbøger og smukke illustrationer med linoleumstryk. Det sker fra den 14. til 17. oktober kl. 11-15.

Retrogaming i Histotoriet

Blip, båt og pling-pling. Prøv Commodore 64, NES og mange andre legendariske computerspil fra 1980'erne og få jer en god snak om computerspil igennem tiden. Kast jer over tasterne den 12. og 13. oktober kl. 11-15.

H.C. Andersen Museum med Paraden

Nyd en eventyrlig rundvisning, hvor eventyrfigurerne tropper op i levende live, og "H.C. Andersen" præsenterer den ene mere spændende historie efter den anden. Det foregår den 12. og 20. oktober kl. 13-13.45.

 

Efterår på Bork Vikingehavn

Sommeren er slut og efteråret nu kommet til Bork Vikingehavn. Træerne er ved at miste deres blade, og når man går rundt på vikingehavnen, ser man, at det er gule, røde og brunlige farver der nu dominerer den levende vikingehavn. Fra de beboede vikingehuse strømmer varmen ud og inviterer indenfor til fortællinger, på gudehovet er der lagt ofre til guderne, og på pladsen er der børn der leger. I efteråret er der nemlig masser at opleve på vikingehavnen for både store og små vikinger, fra levendegørelse, fortællinger og børneaktiviteter til Lokes aften, beredne bueskyttere og Konserveringscentret i Vejle der viser genstande og konservering frem.

Mød vikingerne i efterårsferien og få en fortælling

I uge 41, 42 og 43 vil der være levendegørelse hver dag på Bork Vikingehavn, med liv og formidling i husene. Der vil også være skiftende sæsonaktiviteter. Derudover kan du altid møde vikingerne på pladsen, hvor du kan se (og måske prøve) nogle af vikingetidens håndværk eller få en god snak med vikingerne. Hver dag sker der noget nyt, og hver dag bliver der løbende, hele dagen, lavet fortællinger på et nyt sted, så du kan høre spændende historier om livet i vikingetiden på både dansk, tysk og engelsk.

Lokes aften

Når mørket falder på fredag den 18. oktober, inviteres I til Lokes aften på Bork Vikingehavn - en aften hvor de gamle guder og jætter kommer helt tæt på og mystik, hygge og uhygge er i højsæde. Lokes aften er en aften i mørket, ilden og hyggens tegn. I alle husene på Bork Vikingehavn er der vikinger, som både viser håndværk frem og er klar på en god snak. Vikingerne fortæller blandt andet om, hvad det vil sige at være viking, når mørket og dets væsener trænger sig på udefra og der ikke er nogen elektrisk pære at tænde.
I løbet af aftenen vil der være rundvisninger, programsatte aktiviteter og aftenen afsluttes med affyring af ildpile.

Konserveringscentret i Vejle viser genstande og konservering

I uge 42, den 14. - 18. oktober, kommer Cecilie Odderskov Saugbjerg fra Konserveringscentret i Vejle og fortæller om konservering af genstande og fund fra arkæologiske udgravninger. Hun medtager en masse af det udstyr konservatorerne bruger, og vil fortælle om arbejdet og de teknikker som de benytter sig af, samt svare på alle de spørgsmål, der vil opstå. Hun vil også medbringe bl.a. en fibel med tilhørerne tekstilfragmenter, så man kan se det endelige resultat efter en udgravning og konservering, samt en urne med knogler i!

Horse Back Archery Denmark besøger Bork Vikingehavn

I hele uge 41 kan I opleve beredne bueskyttere, når Horse Back Archery Denmark rejser tilbage til vikingetiden og til Bork Vikingehavn. Her skal de bo og træne deres fantastiske heste. Og hver dag laver de hesteshow! De dygtige ryttere og deres flotte heste fra Horseback Archery Denmark vil være at opleve på Bork Vikingehavn i hele uge 41! Der vil være action og fuld galop når de beredne bueskytter forsøger at ramme plet i deres spændende show, hver dag, hele ugen.

Oplev vikingetiden i børnehøjde

I uge 41, 42 og 43 er der masser at opleve for små vikinger. På krigerlegepladsen kan I selv prøve kræfter med deres træningsredskaber, og I kan én gang for alle finde ud af, hvem i familien der er stærkest. Øv jer også i blodig sværdkamp med træsværdene og mærk på egen krop, hvilken øvelse det kræver at blive en barsk vikingekriger. Prøv også runejagten - gå på opdagelse og find de forsvundne runer på vikingehavnens område. Kig i huse, på havnen eller ved kirken, og se om du med hjælp fra runerne kan gætte kodeordet.  

 

Fejring af den klassiske kartoffel på Landskabs- og landbrugsmuseet i Mosbjerg 

Efterårsferien er som altid baggrund for den årlige fejring af den klassiske kartoffel på Landskabs- og landbrugsmuseet i Mosbjerg. Onsdag d. 16. oktober fra kl. 10 til 16, kan børn og voksne komme og se – og selv deltage i – optagningen af kartoflerne fra markerne, som man gjorde i gamle dage.

Dagen er tætpakket med nye sjove og spændende tilbud. Du kan bl.a. tage en ridetur på hest, eller smag helt frisklavet kartoffelchips. Der er masser af gamle landbrugsmaskiner man kan kigge nærmere på, og hvad med en tur med gartneren i æblelunden? Vi finder også æblepresseren frem, så hvis du medtager egne æbler, kan du få dem presset til den skønneste most. Der er også salg af egne grøntsager, og de nyoptaget kartofler fra marken.

Der er masser af aktiviteter til både børn og voksne. Lav snobrød over bål, leg gammeldags lege, hør historier ved pejsen, lav kartoffeltryk og se filmen ”Eventyret om den vidunderlige kartoffel”. Du kan også møde bi-lauget, der vil fortælle om bier og deres arbejde med dem, eller gå tur med gartneren i æblelunden.

MENU: Som altid serverer vi god gammeldags bondemad. Menuen står i år på den gode klassiske Brændende Kærlighed, skabt fra bunden af gode lokale råvarer. Kartoflerne har vi selv gravet op på markerne omkring museet i Mosbjerg, og baconen stammer fra lokale frilandsgrise af racen Duroc fra landbrug i Lyngså. De tilhørende løg kommer fra væksthuse i Tolne Skov. Til dessert skal vi have lækker æblepuré med et frisk twist. Det serveres nemlig med sprøde sweet potato-chips og hvid chokolade-creme. Æblerne her stammer ligeledes fra landbruget i Lyngså. Maden koster 80 kr (50 kr for en børneportion) og bør bestilles allerede nu.

PROGRAM

Kl 10.00: Aktiviteter åbnes

Kl 10.30: Kartoflen gennem tiderne. Ca. 20 min. Fortælling af Anne Dorthe Holm, museumsdirektør.

Kl 11.00: Tur med gartneren i æblelunden. Ca. 15 min. Mødested: Indgangen til Æblelunden.

Kl 11.15: En god fortælling. Lyt til en god historie i lyset af ilden ved pejsen i Laden (NB: mest for børn)

Kl 11.30: Bilauget fortæller om bier, samt besøg i bigården. Mødested: Ved pejsen i Laden. Ca. 20 min.

Kl 12.00-13.30: Mulighed for spisning af gammeldags bondemad Brændende Kærlighed af gode lokale råvarer, og æblepuré med twist til dessert. Madbilletter bør forudbestilles eller kan købes ved entré. Pris: 80 kr., 50 kr. for børn.

Kl 13.15: Efterårets sange. Fællessang foran husmandsstedet

Kl 13.00-15.00: Ponnyridning v. hytterne

Kl 13.30: Tur med gartneren i æblelunden. Ca. 15 min. Mødested: Indgangen til Æblelunden.

Kl 13.50: Kartoflen gennem tiderne. Ca. 20 min. Fortælling af Anne Dorthe Holm, museumsdirektør.

Kl 14.15: Bilauget fortæller om bier, samt besøg i bigården. Mødested: Ved pejsen i Laden. Ca. 20 min.

Kl 14.30: En god fortælling. Lyt til en god historie i lyset af ilden ved pejsen i Laden. (NB: mest for børn)

Kl 16.00: Kartoffeldagen slutter

Landbrugsmuseet i Mosbjerg, Højen, Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal.  www.vhm.dk

 

Museum Sønderjylland.  Kulturhistorie i Aabenraa 

Spøgelseshus for børn i alderen 5-12 år ifølge med voksne

Museum Sønderjylland.  Kulturhistorie i Aabenraa d. 16. – 19. oktober kl. 17.00 – 22.00

Der er sket mystiske hændelser om natten på museet. Et meget sjældent og kostbart museumsobjekt er sporløst forsvundet fra udstillingen ”Døden på havet”. Der er ikke tegn på indbrud, men nogen eller noget er på spil og efterlader gådefulde spor i nattetimerne. Museumsdirektøren frygter at miste flere dyrebare museumsobjekter.

Museet søger nye nattevagter til at beskytte udstillingen ”Døden på havet”, som handler om det farefulde liv på de syv verdenshave med grufulde piratoverfald, voldsomme skibsforlis, hårdrejsende dødsvarsler og forsvundne søfolk.

Som nattevagt skal du opretholde ro og orden om natten i de mørke gange og hjælpe med at løse gåden om, hvorfor museet er hjemsøgt. For at komme i betragtning til jobbet som nattevagt, skal du være modig og skarpsindig.

 

Se også "Efterårsferie på danske museer" 1 

[Historie-online.dk, den 9. oktober 2019] 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 17: Linnémuseet, Uppsala
Niels Hoffmeyer - Historiens Aktører nr. 30
Jens Winther og Jørgen Lønborg Friis - Historiens Aktører nr. 25