Menu
Forrige artikel

Efterårsferie 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1372

 

Ni raske dage på Sporvejsmuseet

Kør-selv-sporvogn, sæsonens sidste ture med hesteomnibus, sæsonens sidste natsporvogne og besøg af amatørastronomer, der viser rundt i Universet. Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm slutter den ordinære sæson 2021 med ni raske åbningsdage i skolernes efterårsferie. Ferien slutter søndag 24. oktober, og det samme gør Sporvejsmuseets sæson 2021.

I efterårsferien har museet åbent alle dage kl. 10-17. Onsdag 20. oktober holdes dog åbent helt til kl. 22, idet museet denne dag har besøg af amatørastronomer fra Københavns Astronomiske Forening, der inviterer til at kigge med i deres computerstyrede stjernekikkerter. Når Sporvejsmuseet holder aftenåbent, kan man opleve sporvognenes smukke farvede lanterner og museumsgadens butiksudstillinger, som de så ud i små og større byer i 1940erne, 1950erne og 1960erne – de gamle sporvognes storhedstid.

Skulle vejret ikke være med på stjernekiggeri onsdag 20. oktober, er der stadig mulighed for at få spændende ting at vide om amatørastronomernes hobby med de kolossale afstande, idet man så rykker indenfor i en af de store sporvognsremiser og i stedet gengiver stjernehimlen ved hjælp af en computer. I øvrigt køres onsdag 20. oktober for sidste gang i sæsonen 2021 ture mellem Sporvejsmuseet og Skjoldenæsholm hovedgård med den bevarede hestetrukne omnibus fra København. Den blev pensioneret fra Københavns Sporveje i 1917, men fortsætter sit aktive otium med lejede ægte hestekræfter.

Alle dage i efterårsferien er der mulighed for at prøve ”håndværket” som vognstyrer, assisteret af en overvognstyrer. Der betales særskilt for denne sporvogns-skolekørsel, men så vanker der også et diplom som tegn på de nyerhvervede færdigheder.

Nyt i Sporvejsmuseets udstilling er en smagsprøve på fremtidens kollektive transport i hovedstadsområdet i skikkelse af en model i fuld størrelse af forreste fjerdedel af et af Hovedstadens Letbanes letbanetog. Modellen, der vejer 5,8 ton, blev brugt af Siemens i Düsseldorf til fastlæggelse af detaljer i letbanetogenes indretning. I modellen kan museets gæster prøvesidde fremtidens transport mellem Ishøj i syd og Lyngby/Lundtofte i nord. Hovedstadens Letbane ventes at åbne i 2025. Hovedstadens Letbane bruger fortsat modellen til at fastlægge detaljer i indretningen af de moderne sporvogne.

Når remiseportene lukkes 24. oktober, er det ikke helt slut for årets sporvognskørsel på Skjoldenæsholm. Traditionen tro genåbner Sporvejsmuseet af vinterdvalen en weekend i julemåneden – i år 11. og 12. december, begge dage kl. 10-16. Disse dage tilbydes kørsel med udsmykkede sporvogne, salg af friskskovede juletræer og salg af gløgg, æbleskiver og andet i den særlige julecafé, og der vises en omfattende udstilling af julepynt, gamle julekalendere mm.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup, omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Der kan læses mere på  www.sporvejsmuseet.dk        

Sporvejsmuseet har åbent alle dage i skolernes efterårsferie kl. 10-17. Ni raske dage, der afslutter den ordinære museumssæson 2021.

Foto: Poul Sonne. Sporvejsmuseet

 

Tag dine æbler med til Kartoffeldag.

Selvom kartoflen spiller den absolutte hovedrolle, når Vendsyssel Historiske Museum holder den traditionsrige Kartoffeldag i Mosbjerg om onsdagen i skolernes efterårsferie, så spiller æblerne også en vigtig rolle på denne dag.

Lige for tiden bugner mange af de nordjyske træer med æbler, og ligeledes er talrige plæner belagt med nedfaldsæbler – måske mange flere end man kan nå at få spist, hvilket kan være en smule frustrerende, men fortvivl ej. Allerede nu kan du gå i gang med at samle dine æbler sammen, for på Kartoffeldagen kan du medbringe dine egne æbler fra haven og presse dem til lækker most i museets æblepresse. Du skal blot også huske beholdere til at transportere din æblemost hjem i.

Hvis man derimod ikke har mulighed for at medbringe egne æbler, så er der i stedet mulighed for at besøge en af de lokale fødevareproducenter, der gæster museet i anledning af kartoffeldagen. Her er der nemlig bl.a. mulighed for at besøge Lykkesholm Æblers bod, hvor der kan købes varer fra Danmarks nordligst placerede æbleplantage med beliggenhed i Hjørring, hvor der findes hele 1400 træer fordelt på seks æblesorter. Der er ligeledes mulighed for at handle lækre oste hos Jyske Oste fra Østervrå, røgvarer fra Høsten Torp Røgeri fra Bindslev eller kornprodukter hos Vester Hedegaard fra Pandrup, hvor der hvert år dyrkes op mod 30 forskellige kornsorter.

Hvis man gerne vil vide mere om de mange gamle danske æblesorter, der findes i æblelunden ved Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg, kan man i løbet af dagen også tage med naturvejleder Jakob Kofoed på en gåtur i æblelunden, hvor der bl.a. fortælles om æblets kulturhistorie og de æblesorter, der er at finde her.

Foto: Vendsyssel Historiske Museum

 

Efterårsferie for hele familien i Lejre

Tag på Tadre Mølle og lav din egen æblemost, dyk ned i hemmeligheden om skelettet i Kongehallen eller grib en metaldetektor og prøv lykken som skattejæger i det historiske landskab omkring Lejre Museum. ROMUs besøgssteder byder på sjove ferieaktiviteter for hele familien i efterårsferien.

Der er gode chancer for røde kinder og trætte ben, når ROMUs besøgssteder inviterer hele familien til efterårssjov i ferien.

Skumringsfortællinger om skelettet i Kongehallen

Gemt i mulden i det naturskønne Gl. Lejre fandt arkæologer fra ROMU i 2009 sporerne efter Danmarks største kongehal. Vikingetidens magtcenter har stået i storslået pragt netop her – og midt i sporene efter kongehallen lå en mand begravet. Men hvem var han?

I samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes land inviterer Lejre Museum på skumringsfortællinger om det mystiske skelet i kongehallen. Vi mødes ved Lejre Museum og går derfra op på det område, hvor vikingernes kongesæde stod for 1000 år siden. Mens solen går ned over det kuperede landskab, vil vi sammen gå på opdagelse i én af Lejres hemmeligheder. Guiden vil fortælle jer alt, hvad vi ved om det hemmelighedsfulde skelet – men I skal også være med til at gætte. Måske kan vi i fællesskab komme tættere på at finde ud af, hvem han i virkeligheden var. Vi slutter turen af i Lejre Museums udstilling, hvor I vil stå ansigt til ansigt med dagens hovedperson.

Vi lover, at I får sat sanser, sind og indtryk i spil!

Tid: 17. oktober kl. 17:00-18:30
Sted: Parkeringspladsen foran Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre
Anbefalet aldersgruppe: 8-12 år.
Pris: voksne: 60 kr., børn under 18 år: 25 kr.
Billetter købes på billetto.dk

Detektor for en dag

Er du mellem 10 og 17 år, så træk i et par varme støvler og bed din mor eller far gøre det samme. I samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land inviterer Lejre Museum til en helt særlig oplevelse, når vi i efterårsferien giver børn og unge mulighed for at prøve kræfter med detektorarkæologien. Det kræver tålmodighed, stor udholdenhed og en kæmpe portion fantasi at gå på jagt efter fortiden. Overalt omkring os ligger sporene under jordoverfladen og lurer – men du skal være dygtig, respektfuld og snu for at kunne samle brikkerne til det puslespil, som venter under vores fødder.

Vi mødes på Lejre Museum, hvor vi bliver klædt på til dagens strabadser. Herefter går vi i samlet flok til marken midt i skjoldungelandet, hvor vi bevæbnet med detektor går på jagt efter historien og mærker suset fra fortiden.

Medbring gerne madpakke og drikke, som indtages i det fri. Husk tøj og fodtøj efter vejret. Vi sørger for metaldetektor og oplæring i brugen af samme. Hver familie deles om et detektor-sæt. Ved evt. fund af formodet danefæ er det lovpligtigt at indlevere fundet.

Tid: 19., 20. og 21. oktober kl. 11.00-14.00

Sted: Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Anbefalet aldersgruppe: 10-17 år.

Pris: Familiebillet: 100 kr. (to voksne inkluderet)

Billetter købes på billetto.dk

Være kreativ og aktiv på Tadre Mølle

Hver dag er der mindst én god undskyldning for at tage familien med til Tadre Mølle i den eventyrlige og naturskønne Elverdamsdal. I et samarbejde mellem ROMU, Tadre Mølles Venner og Nationalpark Skjoldungernes Land inviterer vi til aktiviteter, hygge og sjov for hele familien alle ni dage i ferien.

Gå på opdagelse i naturen, prøv kræfter med bagning af møllens eget mel og lav egne kreationer med brug af naturens skattekammer. Most æbler, gå i træværkstedet og tag familien med en tur langs trampestien. Der er nok at tage sig til, og hver dag kan I opleve den smukke vandmølle gøre brug af vandets kræfter til male mel, opleve udstillingen i laden om møllehistorien og Elverdamsdalens natur samt nyde lækre fornøjelser i Café Maries Minde.

Tid: 16.-24. oktober kl. 12.00-16.00

Sted: Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø

Pris: 35 kr. for voksne, børn og unge under 18 år kommer gratis ind. Billetter købes i døren.

Program for de enkelte dage:

16. + 17. oktober: Krea-naturværksted

18. + 19. oktober: Træværksted

20. + 21. oktober: Æblemostning – tag egne æbler og flasker med

22. + 23. oktober: Store Bagedag

24. oktober: Male/tegneværksted med Nationalparken

Foto: ROMU

 

Masser af oplevelser i efterårsferien på Danmarks Tekniske Museum!

Om du er til rumfart, computerspil, energihistorie eller biler og fly så er der masser at se på Danmarks Tekniske Museum i hele efterårsferien. Museet har åbent alle dage i ferien med plads til at hele familien kan få en dejlig dag.

Tag på museum og spil!

I udstillingen GAMER får du et indblik i en af de mest udbredte fritidsinteresser hos danskerne i dag, nemlig gaming. Udstillingen åbner op for nogle af de fantastiske spiluniverser der findes, og giver mulighed for en nostalgiske tur blandt gamle konsoller og ikoniske arkademaskiner fra 1970’erne og frem. Så kom og dyst i Space Invaders! og Pac-Man, slå en high-score og vind familiens håneret resten af ferien.

RUMBASER – sidste chance

Efterårsferien er sidste chance for at opleve udstillingen RUMBASER, hvor du kan se hvordan teknologi er med til at designe en ny tid af menneskelige boformer i rummet. Se blandt andet BIG – Bjarke Ingels Groups model af en base på Mars, og kom helt tæt på en prototype af den månebase som SAGA Space Architects testede i Grønland i efteråret 2020. Udstillingen RUMBASER udbygger museets permanente rumudstilling, hvor du kan se rumkapslen, der bragte Andreas Mogensen ud i rummet, som den første dansker.

Fra kul til grønne brændstoffer

I udstillingen SORT ENERGI & GRØNNE HÅB kommer du med på en rejse gennem 200 års energihistorie, og får et kig ud i fremtidens grønne energilandskab. Udstillingen fortæller historien om, hvordan kul reddede Danmarks skove, hvordan elektriciteten revolutionerede vores hjem, og den tager dig med helt frem til hvordan data og streaming påvirker klodens klima. Og så ser den på nogle af de teknologier, der skal sikre os grøn energi i fremtiden.

Bemandet redningsstation og rundvisninger

Oplev museets redningsstation helt tæt på, når de frivillige fra Zonens Redningskorps åbner op og fortæller om udrykning, redninger og andre gode historier. Der er åben redningsstation mandag til fredag fra kl. 10 til 15.

Tirsdag, onsdag, torsdag og fredag kl. 11 og 13 er der gratis rundvisning i museets permanente udstillinger. Begge lørdage i ferien mellem kl. 10 -15 er museets guide også klar til at fortælle dig om udvalgte genstande.

Minitoget

Du kan også få luft i håret og en tur rundt på museets udendørsareal med minitoget, som kører på den 850 meter lange bane med afgang fra stationen ved parkeringspladsen. Togene kører hver time mellem kl. 11 og 15 tirsdag, onsdag og torsdag i ferien, men kun hvis det ikke regner.

www.tekniskmuseum.dk/event/efteraarsferien/

Foto: Danmarks Tekniske Museum

[Historie-online.dk, den 6. oktober 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Historisk Festival på Nordjyske Museer
Danmark After Dark
Karl Baedeker - Historiens Aktører nr. 8