Menu
Forrige artikel

Bliv foto-detektiv for Nationalmuseet

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3423

 

Nationalmuseet har brug for danskernes hjælp til et større detektivarbejde med at stedfæste mere end 200.000 historiske fotografier, der tilsammen tegner et visuelt billede af Danmark over de sidste 150 år.

I mange år har mere end 200.000 historiske fotos ligget velbevaret og gemt væk i kasser på Nationalmuseet. Indtil nu.

For de sidste tre år har Nationalmuseets medarbejdere brugt kræfter på at digitalisere alle fotografierne, så vi alle kan blive klogere på, hvordan Danmark så ud før i tiden. Det er fotografier, der fortæller vores fælles historie.

Nu søger Nationalmuseet hjælp fra frivillige ildsjæle til at tilføje en præcis adresse og retning på de tusindvis af fotografier fra sidste århundrede. Det nye crowdsourcing-projekt hedder ”Hvor er det fra?”, og fotografierne bliver lagt på museets nye digital kort, der viser, hvordan Danmarks land og by så ud engang. 

”Jeg håber, at rigtig mange danskere nu vil gå ind og stedfæste de billeder, som de selv kender lokationerne på. Vi skriver nemlig denne historie sammen,” siger Jacob Wang, der er projektleder og koordinator for digitale initiativer ved Nationalmuseet.

Historisk street view over Danmark

Fotografierne stammer fra Nationalmuseets arkiver – dog fortrinsvis fra Frihedsmuseets og Frilandsmuseets arkiver. Mange af billederne er i sin tid fotograferet af ansatte fra Nationalmuseet for at dokumentere, hvordan land og by i Danmark så ud i samtiden, og en del har en adresse vedhæftet. Det var helt fint i gamle dage, men i digitaliseringens tidsalder skal der mere præcision til.

”Formålet med at digitalisere fotografierne og lokalisere dem korrekt er at bygge et slags historisk street view over Danmark. Derfor skal vi nøje vide, hvor fotografen stod, og i hvilken retning han fotograferede, da han tog billedet,” siger Jacob Wang og tilføjer:

”Danmark har ændret sig i de seneste 100 år, men ikke mere end at man kan genkende mange steder, hvis man færdes der til dagligt. Vi håber, at folk har lyst til at byde ind med eget lokalkendskab og på den måde gøre vores åbne arkiv langt mere spændende at gå på opdagelse i for alle.”

Med de frivilliges hjælp vil Nationalmuseets store, historiske fotoarkiv blive relevant for mange på tværs af hele landet, påpeger direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev:

”Det er fantastisk, at vores foto-guld fra arkiverne nu bliver let tilgængeligt for alle – skoleelever, byplanlæggere og dem, der bare gerne vil se, hvordan deres barndomsgade engang så ud. Tænk bare at kunne tage en street view tur ned ad gaden og opleve, hvordan der har været for 50 eller 100 år siden. Det kan jo bruges af alle.”

Hvor er det fra? - Nationalmuseets Samlinger Online (natmus.dk)

[Historie-online.dk, den 23. februar 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ernest Shackleton - Historiens Aktører Nr. 44
Peder Rasmussen - Historiens Aktører nr. 3
'Beyond icons'