Menu
Forrige artikel

Nimbus i sort-hvid og farver

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 881

Af Brian Wiborg

Få af fortidens produkter formår at fastholde en så massiv interesse, at man kan blive ved at skrive bøger herom. Nimbus-motorcyklen er et af disse. For en særlig gruppe af entusiaster er Nimbus noget ganske særligt og kan vel bedst sammenlignes med et ægte kærlighedsforhold. De har nu fået endnu en bog til samlingen.

Denne bog er udsprunget af netop kærlighed. Kærlighed til et køretøj af en bestemt art krydret med en masse nostalgi og interesse for teknik. Og selvom der er udgivet en del bøger om Nimbus tidligere, så er der faktisk plads til endnu en. For man må give forfatteren ret, når han indledningsvis skriver, at denne bog er anderledes end de andre.

Bogen er blottet for en sammenhængende fortælling. Den er i stedet udelukkende baseret på fotos og fototekster, opdelt i 12 kapitler. Kapitlerne er tematisk opdelt, hvorfor man får mulighed for at sammenligne motorcyklerne fra de mange brugsformål, de har haft, samt bestemte modeller fra forskellige årgange.

Der ligger et imponerende stykke arbejde bag bogens tilblivelse. Flere hundrede fotos optræder i bogen fra mange forskellige udlånere. Billedteksterne er utroligt grundige, og for Nimbus-nørder må det være en guldgrube af informationer. For os andre kan teksterne dog blive lige rigeligt langhårede med en masse tekniske detaljer, som er temmelig irrelevante. Men det er herligt at kigge med på billederne, og man kan ikke undgå at blive en lille smule fascineret af maskineriet.

Ønsker man at vide noget om fabrikken Fisker og Nielsen, som producerede Nimbus, og denne virksomheds historie, må man søge andetsteds. Det samme gælder, hvis man gerne så motorcyklen sat ind i en større industrihistorisk ramme. Men da det heller ikke er bogens ærinde, så kommer den netop til at fungere rigtig godt, på de præmisser der gives: Det er en kærlighedserklæring til en motorcykel, det er teknisk interesse og masser af nostalgi. Og så er det fascinationen af gode historiske fotos, som ikke bare portrætterer motorcykler, men som også fortæller så mange andre historier, når man uvægerligt kommer til at nærstudere dem. Bogens eneste problem er, at der ikke følger en lup med i omslaget.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Folk og glasfiberfartøjer fra Det sydfynske Øhav
Danske jern- og stålskibsværfter ca. 1850-2005
Esbjerg Havn