Menu
Forrige artikel

Guldsmugleren fra Gilleleje

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 6568

 

Af Ulla Weishaupt

Guldsmugleren fra Gilleleje er en dokumentarisk roman, der starter i slutningen af anden verdenskrig. Det er gode tider for de Nordsjællandske fiskere, dels køber tyskerne al den fisk de kan fange, og dels er der den lyssky fragt, der skæpper godt i pungen.

Vores ven Helge lever også godt; efter et lille sammenstød har han rykket teltpælene op og er flyttet fra Helsingør til Gilleleje. Her har han fået fod på eget dæk, og ved hjælp fra sin gamle skipper bygget et godt netværk op, så da krigen slutter, bliver jøder skiftet ud med tyske officerer. Men ikke alt er fryd og gammen, pengeombytningen koster dyrt, og den kloge snyder den mindre kloge. Helt galt går det, da hans kutter forliser med en dyr ladning smuglergods, og han bliver nødt til at tage benene på nakken og starte forfra i det Jyske.

Bogen er monotont skrevet, så midtvejs var jeg ved at gå i stå. Det er rigtigt synd, da Knud Simonsen faktisk har en rigtig god historie at fortælle. Så kan man abstrahere fra skrivemåden, er det en spændende roman om et stykke af vores knap så flatterende efterkrigstids historie.

Knud Simonsen (1950) er uddannet som arkitekt, men debuterede i 2005 med romanen Stenbo. Siden er det blevet til en del bøger, hvor det i denne sammenhæng kan være nærliggende at nævne 'Tørvekongen” (2008), Brunkul (2011) og Vestkystbunker (2013), da de skildre Danmark i 1940 og sammen med Guldsmugleren fra Gilleleje giver et godt billede at tiden.

[Historie-online.dk, den 16. april 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Viljen til Velfærd, Velstand og Vækst
Gamle København
Nørre Vosborg i tid og rum, bd. 1 og 2