Menu
Forrige artikel

Rejser i Danmark. Nr. 1, december 2016

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 2040

Af Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk

Danmark er blevet beriget med et nyt magasin i en tid, hvor det ellers synes ret problematisk at udgive printmagasiner. Men Forlaget Ræson tør altså godt kaste sig ud i et printmagasin som ikke handler om bryllup, tatoveringer, sport eller hvad ved man. Magasinet er sådan set et historisk magasin, skønt det lidt forvirrende hedder ”Rejser i Danmark”. Er det da ikke et rejse- eller turistmagasin? Njah, det kan man vel ikke sige – men man kan godt få tips i nogle af artiklerne til, hvor weekendturen bør gå hen. Men det synes nu ikke at være det vigtigste – det er nærmere ønsket om at formidle nogle gode historier i et lækkert design. Det er skam al ære værd og da også meget velskrevet, men hvad man egentlig skal med magasinet, kan være svært at gennemskue. Man skal måske bare læse de gode artikler og her også få noget at vide, man ikke vidste før – og blive underholdt undervejs. Og sådan set er det jo formidling af historisk viden, og det kan man vel ikke få for meget af?

Nedenfor lidt om nogle af de artikler, der er valgt ud til ”Rejser i Danmark”s præsentationsnummer.

Stine Lyndgaard skriver om Frihedsmuseet og den kamp, som dette museum har været omgærdet af siden branden i 2013. En meget stor del af genstandene blev reddet, og der skal nu bygges et nyt museum – og skal det så være nøjagtigt som det gamle, der helt entydigt fokuserede på modstandskampen, eller skal historien bredes ud, så museumsgæsten – ikke mindst de generationer, som ikke har særligt kendskab til besættelsen – bliver oplyst om indgangen til krigen, besættelsens dagligdag og krigens efterbyrd samt ikke mindst den nuancerede historie om danskernes holdninger og handlinger under besættelsen. Det har givet anledning til ganske passionerede diskussioner, og Lyndgaard fører os fint igennem kampen om Frihedsmuseet med gode citater fra centralt placerede debattører og beslutningstagere. Det nye Frihedsmuseum skal efter planen stå klar i slutningen af 2018.

En anden tilsyneladende ophedet diskussion står om vikingetiden. Det fremgår af Johan Moe Fejerskov og Frederik Buhl Clemmensens artikel om Ribe, Skandinaviens første by, hvor man siger, at vikingetiden begyndte. I hvert fald nogle forskere siger det. Men er det overhovedet rimeligt at tale om vikingetiden, når langt de fleste trods alt gik og passede deres agerbrug, og det kun var nogle ganske få, der begav sig ud på havet for at plyndre og hærge? I øvrigt var der så mange andre, der røvede og hærgede, så det bør vikingerne måske ikke have patent på. Osv. Man kan forstå, at forskningsdiskussionen kører på høje nagler, ja, en forsker mener endog, at man skulle tale om Stålalderen i stedet for Vikingetiden. Som ikke-middelalderforsker skal undertegnede ikke gøre sig klog på det, men der er faktisk kommet en meget indholdsrig og spændende artikel ud af det, samtidig med at Ribe også portrætteres som rejsemål med forslag til, hvad man bør se i byen.

Det samme – altså forslag til, hvad man bør se – ledsager artiklen om Anholt. Men artiklen af David Barnwell er en velskrevet erindring om seks uger på Anholt, som blev af afgørende betydning for forfatterens videre liv, kan man forstå. De to artikler er de eneste, som giver sig af med turistvejledning, samtidig med at vi får en interessant historie. Men der er naturligvis andre artikler, som kan klemmes ind under begrebet ”Rejser i Danmark” og historien. Christian Monggaard skriver en meget fin artikel om byen København på filmlærredet, altså byen som kulisse i spillefilm, og Mette Walsted Vestergaard skriver om 1980’ernes København og specielt nattelivet på diverse in-steder. Sarah O’Neill von Essen og Sidsel Kappel Staal har bevæget sig nord for København, op ad Strandvejen til Arne Jacobsens ikoniske byggerier Bellavista og Bellevue Teatret. En artikel, som portrætterer Arne Jacobsen og hans modernisme i Gentofte. Også en fin artikel. Fotografen Jan Grarup har været i Sønderjylland og taget en række billeder fra grænselandet – store flotte, i flere tilfælde helt mennesketomme billeder, men også aktuelle, som det, der er fotograferet ind af et togvindue, hvor politifolk tilsyneladende er i færd med at kropsvisitere en flygtning.

Fotojournalistikken får altså – og heldigvis – sit i det nye magasin. I det hele taget er magasinet fyldt med en række smukke og velvalgte illustrationer, og man kan bestemt godt tillade sig at have det nye magasin liggende fremme på sofabordet; der er en masse godt for øjet og også en hel del for hjernen, så det er vel egentlig ramt godt nok. Til lykke med det nye magasin, og held og lykke ude i den store verden

Siden er oprettet 30. november 2016.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fru Jensen og andre vestindiske danskere.
Rejse ind i barndommen
Ung 1900 - 1930