Menu
Forrige artikel

Første hulbælte på Fyn fundet ved Birkende

Kategori: Arkiv
Visninger: 2536

Et forsvarsværk fra fortiden dukkede op af den fynske muld, da Østfyns Museer foretog arkæologiske undersøgelser ved Birkende.

Udgravningen i et tidligere sumpet vådområde – i dag agerjord – afslørede det første hulbælte fundet på Fyn.

Et hulbælte kan sammenlignes med pigtrådshegn eller partisansøm og er et bælte af tætsiddende huller med tilspidsede pæle i bunden. Hulbælter blev brugt i jernalderen som forsvarsværker. Hulbælterne kendes især fra det vestjyske område, hvor de kan være op til flere kilometer lange. Der er ligeledes fundet hulbælter på Lolland, men indtil videre ikke på Sjælland, og dette er altså det første, der er fundet på Fyn.

”Hulbælterne har været en forhindring, som har gjort det vanskeligt for uvelkomne gæster at passere, og som med lidt held kom bag på dem, sinkede dem og måske også skadede dem”, fortæller arkæolog ved Østfyns Museer, Malene Refshauge Beck.

Hulbæltet ved Fyn er 4 meter bredt og 20 meter langt og består af hundredvis af tætstillede huller – spidserne i bunden eksisterer ikke længere. Med de vestjyske hulbælter i mente kan man tænke sig, at hulbæltet ved Birkende har været betydeligt længere. Der er fundet beskrivelser af hulbælter fra Cæsars tid, og de bliver derfor også kaldt ”Cæsars liljer”.

”På Østfyns Museer har vi i disse år på de undersøgelser og fund, der kan være med til at kaste mere lys over magtens landskab i overgangen fra yngre jernalder og vikingetid til middelalderen. En periode, hvor Danmark går fra at være et stammesamfund regeret af småkonger, som Ladbykongen formodentlig var det, og til et samlet rige, hvor kongemagten centraliseres, og hvor magten synliggøres indadtil såvel som udadtil - med for eksempel byggeriet af Nyborg Slot og det årlige Danehof i Nyborg. Fundet af hulbæltet ved Birkende er en af brikkerne, der kan hjælpe os med at forstå historien”, fortæller Malene Refshauge Beck.

Hulbæltet ligger på en planlagt udstykning i den sydvestlige udkant af Birkende. Udover hulbæltet blev der ved den arkæologiske forundersøgelsen fundet spor efter huse fra den sene vikingetid eller middelalderen og sandsynligvis også fra jernalderen. En mere præcis datering kan gives, hvis sporene bliver gravet ud og undersøgt i deres helhed. Det bliver de, hvis udstykningen gennemføres.

(marts 2015)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Stormand blev begravet i bronzekedel
Unik mønt fortæller nyt om fynske vikinger
Den nye guldskat fra Randers