Menu
Forrige artikel

Bemærkelsesværdige sølvsmykker fundet på Djursland

Kategori: Arkiv
Visninger: 3389

Museum Østjylland har siden begyndelsen af året modtaget flere meget spændende detektorfund fra en ikke tidligere kendt lokalitet på Djursland. Der er tale om et større antal meget velbevarede smykker fra vikingetiden.

Senest er indkommet en overordentlig flot thorshammer i sølv. Hammeren er kun 18 mm lang og hammerhovedet 17 mm bredt, og den er helt uden ornamentik. Man kan således hævde, at smykket ikke er det mest prangende, men ikke desto mindre er dens udtryk helt klart og meget klassiks og man vil på ingen måde være i tvivl om, at bæreren af hammeren har ønsket at signalere sin Asatro.

Af andre bemærkelsesværdige fund fra lokaliteten skal nævnes meget velbevaret miniature økse fra slutningen af vikingetiden eller begyndelsen af middelalderen. Miniature økser som denne findes hovedsagelig i Rusland, Ukraine og Østbaltikum. De kendes også fra Skandinavien og navnlig Sverige, mens kun ganske få er fundet i Danmark. Der er flere forskellige forklaringer på, hvad økserne har symboliseret. Flere hælder til, at de har været et statussymbol båret af de russiske prinsers livvagt kaldet Druzhina. Skandinaviske krigere var berømte for deres våbenfærdigheder og loyalitet og fandt derfor let tjeneste hos fremmede stormænd. Mest berømt er nok den østromerske kejsers Varanger garde af nordboer i Konstantinopel. Sandsynligvis er der således tale en østjysk kriger, der efter endt tjeneste øst på er vendt hjem.

Udover thorshammeren og øksen er der fundet et par trefligede spænder, en korsfibel, en cirkulær pladefibel, et flot vægtlod samt to ornamenterede remandebeslag. Genstandene er alle fundet i indeværende år, og museet forventer derfor, at der forsat vil dukke spændene fund op på lokaliteten. Af samme årsag vil vi fra museets side ikke røbe lokalitetens præcise placering, da detektorafsøgninger fortsat er i fuld gang.

Hvorfor alle disse genstande er havnet i jorden netop her er et spørgsmål, som Museum Østjylland meget gerne vil finde svar på. Indledningsvis fortsætter detektorafsøgningerne på lokaliteten, men på længere sigt kan det blive nødvendigt at foretage en udgravning for at undersøge, om der eventuelt er tale om en gravplads eller en mindre handelsplads. Det er i hvert fald en hidtil ukendt lokalitet, der har fået museets opmærksomhed.

(juni 2015)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Vikingesmykker fra internetauktion erklæret for danefæ
Runesten er kommet indendørs
Brahetrolleborg vandmølle restaureret